Loading...

Dead Witches - Ouija

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-04-2017

Tracklist

01. Intro
02. Dead
03. Drawing Down The Moon
04. Ouija
05. Mind Funeral
06. A World of Darkness

Naast het hier meermaals besproken Psychedelic Witchcraft houdt de Italiaanse zangeres Virginia Monti er blijkbaar nog een band op na: Dead Witches. Dit lijkt dan ook een splinternieuwe band, waarin de zangeres gezelschap heeft gekregen van drie - niet de minste - Britse muzikanten. Gezamenlijk hebben zij Ouija in elkaar gesleuteld.

Mark Greening is de voormalig drummer van Electric Wizard, maar ook bekend van Ramesses, 11 Paranoias en With The Dead; en volgens mij samen met Monti ook zo'n beetje de aanjager van deze band. Vervolgens komen we Greg Pearson (ook wel Greg Elk) tegen, de helaas vorig jaar oktober overleden gitarist van onder anderen Crypt of the Zombilord en Angelfuck. Last but not least is het nog onbeschreven blad Carl Geary de bassist van dienst.

Dit kwartet stort zich vol overgave op een mix van trage en ultra-logge stoner, doom en psychedelica. Verwacht vette riffs en veel fuzz, en donderend drumgeweld: Dead Witches is zo veel zwaarder dan hoofdband Psychedelic Witchcraft van mevrouw Monti. Van een ex-lid van Electric Wizard kun je natuurlijk niks anders verwachten, het geluid gaat hier dan ook bij vlagen die richting in. Opvallend genoeg vind ik dan ook dat Monti hier met Dead Witches in muzikaal opzicht wel waarmaakt wat met Psychedelic Witchcraft eigenlijk (ook) beloofd wordt: simpelweg doom! Haar zang klinkt hier dan ook veel anders: sterk vervormd en achterin de mix geplaatst, dit alles doet heel oud(erwets) aan.

Het Intro bestaat uit: regen, onheilspellende tonen en een flinke dosis psychedelica, geheel ingedachte het klassieke intro van Black Sabbath, dus we horen direct waar Dead Witches de muzikale mosterd vandaan heeft. Zo ver terug in de tijd ligt de basis van de muziek van deze band. En dat is natuurlijk geen straf, ik ben helemaal gek van deze sferische klanken.

En dan volgt nu de grote maar: geen enkel van de vijf nummers laat een b(ek)lijvende indruk achter. Vooral titelnummer Ouija ervaar ik als behoorlijk saai. Na meerdere luisterbeurten blijkt me dan ook dat het album toch vrij vlot gaat vervelen, vooral de eentonige zang gaat me tegenstaan. En dan kom ik tot de weinig verrassende conclusie dat ik in het geval van Psychedelic Witchcraft hetzelfde ervoer. Weliswaar spreekt Dead Witches me qua muziek en sfeer enorm aan, maar er blijft veel te weinig hangen om echt indruk te maken. Ik denk dat wanneer de band er in slaagt om in compositorisch opzicht hun muziek nog te verbeteren, er in de toekomst nog wel wat fraais te halen valt.

Virginia Monti – Zang

Mark Greening – Drums

Carl Geary – Bas

Greg Pearson – Gitaar