Loading...

Dead Witches - The Final Exorcism

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-04-2019

Tracklist

1. There’s Someone There
2. The Final Exorcism
3. Goddess Of The Night
4. When Do The Dead See The Sun
5. The Church By The Sea
6. Lay, Demon
7. Fear The Priest

There’s Someone There

Twee jaar geleden maakte ik kennis met het Italiaans-Britse gezelschap Dead Witches, middels hun debuutalbum Ouija. Dit bleek een heerlijke samensmelting van stoner, doom en psychedelica, samen gebracht in een occulte sfeer. Inmiddels is er binnen de band nogal wat veranderd. Gitarist Greg Pearson was ten tijde van de release van dat debuut al overleden; vlak daarna heeft ook zangeres Virginia Monti de band verlaten. Met Oliver Hill op gitaar en de mij verder onbekende zangeres Soozi Chameleone (zou ze echt zo heten?) is Dead Witches inmiddels een compleet Britse band, die eerder dit jaar met een tweede album op de proppen kwam: The Final Exorcism.

Ondanks de personele wisselingen is er qua muzikale opvattingen helemaal niks veranderd in de band. De occulte sfeer en thematiek spelen nog steeds de hoofdrol, en hebben er met de charismatische vocale voordracht van de nieuwe zangeres alleen nog maar een extra dimensie bij gekregen. De muziek is onverminderd zwaar, waarbij de nadruk ligt op in fuzz doordrenkte gitaren en een loom maar hard donderende ritmesectie. De vervormde zang van Soozi ligt wat verstopt in de mix, precies zoals je verwacht bij dit soort muziek.

Het is blijkbaar maar een hele kleine stap van typisch Italiaans occultisme naar stonerdoom a la Electric Wizzard. Want dat is toch wel een band waar ik erg aan moet denken bij deze muziek. Een verschil is hooguit dat Dead Witches vrijwel constant in de laagste versnelling musiceert. Verankerd in trage grooves maakt geen enkele der muzikanten blijkbaar haast om zich aan de noodlottige dreiging te onttrekken. Eerder wentelen zij zich in het desolate, verdoemde duister, als halen zij alle genot uit de bezetenheid van deze beklemmende atmosfeer.

En ik? Ik laat mij helemaal meeslepen door deze dode heksen, godinnen van de nacht, en andere duistere en onduidelijke aanwezige entiteiten. Met hoogtepunten als Goddess Of The Night en afsluiter Fear The Priest ben ik helemaal overtuigd van de krachten van deze band. Na de eerste oefening die Ouija nog was, zit Dead Witches met The Final Exorcism wat mij betreft helemaal op het juiste spoor. Ondanks de schatplichtigheid aan de oervaders van Black Sabbath, en de aanwezigheid van een mede-oprichter van Electric Wizard, probeert deze band wel degelijk een eigen smoel te vinden. De weg daarheen zal niet geplaveid zijn met eenvoud, maar met behulp van het occulte gaat het dit zwartgallige kwartet goed af. Ik kijk uit naar meer!

Carl Geary - bass

Mark Greening - drums

Oliver Hill - gitaar

Soozi Chameleone - vocals