Loading...

Death Penalty - Death Penalty

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-08-2014

Tracklist

01. Grotesque Horizon
02. Howling at the Throne of Decadence
03. Eyes of the Heretic
04. Golden Tides
05. Into the Ivory Frost
06. Children of the Night
07. The One That Dwells
08. She is a Witch
09. Immortal by Your Hand
10. Written by the Insane

Death Penalty is een spiksplinternieuwe band, maar we horen hier geen 'nieuwe' muzikanten. Aanjager van deze band is namelijk Gary "Gaz" Jennings, tot vorig jaar mede-hoofdrolspeler in Cathedral. Een extra link met deze band wordt gevormd door het gegeven dat Death Penalty onderdak heeft gevonden bij Rise Above, inderdaad het label van voormalig bandgenoot Lee Dorrian. Alsof dit niet al genoeg hints zijn naar een te verwachten muzikale richting doe ik er nog eentje bij: de band is genoemd naar het debuutalbum van doom/NWOBHM meesters (voor mij wel!) Witchfinder General. Death Penalty lijkt op voorhand al weinig fout te kunnen doen bij mij!

Opvallend vind ik ook de keuze van het trio muzikanten dat Jennings heeft gekozen om 'zijn' band te completeren. Dat zijn namelijk drie Belgen, die ieder voor zich ook al de nodige ervaring in de rugzak hebben. Bassist Raf Meukens kennen we onder anderen van Gorath, Saille (live) en Torturerama; en drummer Frederik Cosemans heeft z'n ervaringen opgedaan bij bands als Hemelbestormer, Serpentcult en Leech 54. Daarnaast horen we nog zangeres(!) Michelle Nocon, die eerder ook actief was bij Serpentcult. Dit kwartet presenteert met gepaste trots het debuutalbum met de eigen naam: Death Penalty.

Na het flauwe intro Grotesque Horizon worden we getrakteerd op Howling At The Throne Of Decadence, dat met terugwerkende kracht een van de betere nummers van het album zal blijken te zijn. Het rond sterke riffs opgebouwde nummer voert rechtstreeks terug naar de NWOBHM, met uiteraard een hoofdrol voor de gitaren. Maar ook Michelle mag laten horen wat ze kan, haar klassieke heavy rockstem past hier precies. Verwacht dus zeker geen pure doom van deze band, het geluid ligt een heel stuk dichter bij Witchfinder General dan bij Cathedral. Het navolgende Eyes Of The Heretic maakt dat ondubbelzinnig duidelijk met z'n galopperende ritme en flitsend gitaarwerk.

Daar staat dan wel een nummer tegenover als She Is A Witch (en in iets mindere mate afsluiter Written By The Insane), dat net wat slepender en slomer is, en daarmee wel wat dichter bij de doom ligt. Tussendoor worden we dan ook nog getrakteerd op een meer midtempo stamper als Golden Tides, met lekker heavy riffwerk dat wel wat doet denken aan Black Sabbath (en een beetje Dio) en/of Candlemass. Ook Children Of The Night is zo'n nummer, waardoor ik langzaam maar zeker beter begin te wennen aan de paradox tussen de heavy riffs en de cleane dameszang; toch best een bijzondere combinatie.

Net als het grote voorbeeld waar de band zich naar vernoemd heeft, huppelt ook Death Penalty heen en weer tussen klassieke heavy metal en doom. Gelukkig klinkt deze band een stuk eigentijdser, al liggen de invloeden er vierkant bovenop. Dat is niet erg, door middel van de eigen aanpak (en de zangeres) heeft Death Penalty een behoorlijk eigen geluid. En dat bevalt me wel!

Gary "Gaz" Jennings - gitaar

Michelle Nocon - zang

Raf Meukens - bas

Frederik Cosemans - drums