Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Decapitated - Anticult

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 06-08-2017

Tracklist

01. Impulse
02. Deathvaluation
03. Kill The Cult
04. One Eyed Nation
05. Anger Line
06. Earth Scar
07. Never
08. Amen

Afgelopen 7 juli heeft de Poolse death metal-formatie Decapitated, onder begeleiding van Nuclear Blast Records alweer hun zevende album Anticult uitgebracht. Na Blood Mantra uit 2014 heeft Decapitated de hele wereld bespeeld en daardoor hebben de mannen een andere manier van schrijven opgedaan. De bedoeling was om een niet schijf uit te brengen die niet kan gaan vervelen, dat betekent dus veel beukende riffs die kort op elkaar volgen zodat het niet te lang duurt en saai wordt.

Volgens eigen zeggen van gitarist Waclaw 'Vogg' Kiełtyka was het de bedoeling om een echt Decapitated album uit te gaan brengen zonder al te veel na te gaan denken over het uitwerken van de passende riffs, simpel onder het motto 'het is maar muziek en laten we onszelf niet martelen met het gehele schrijfproces.' Als we iets goed vinden dan houden we het zo. Kortom veel variatie en beuken met die handel!

Waar ik met totaal in vinden kan is het uitgangspunt: het tempo van de nummers. Niet meer alleen maar snel en hakken zodat in sommige gevallen de groove eruit gaat, maar juist meer letten op hoe en wanneer de tempowisselingen ingepast moeten worden, zodat je compleet overrompeld wordt door de inhoud van de muziek. Nadat in 2016 bassist Paweł Pasek de band heeft verlaten en Hubert Więcek zijn plaats heeft ingenomen, lijkt het er op dat de band zich naar een ander niveau heeft kunnen werken.

Een alleraardigst album is Anticult dan ook zeer zeker wel geworden. Het enige minpuntje vind ik persoonlijk dat ik wel een beetje ben uitgekeken op de hele djent-hype. Ik vind dat Decapitated ook prima zonder kan en denk zeker dat de nummers nog beter naar voren komen. Dat hoor ik direct terug in Deathvaluation. Waar het openingsnummer Impulse het compleet laat liggen, komt voor mij Decapitated met Deathvaluation meer dan zeer goed voor de dag. Wat een subliem nummer is dat!

Als echte metal liefhebber zijnde hou ik er niet zo van om moeilijk te doen over het beruchte hokjes plaatsen, en kan ik je zeggen dat Anticult een "must have" is. En toch denk ik dat dit werkt, het uitgangspunt van muziek schrijven. Korte hakkende en slepende, agressieve riffs, en zo nu en dan even pas op de plaats zetten door iets gas terug te nemen en zo'n overheerlijke groove er in knallen. Voor mij reden genoeg om compleet uit m'n naad te gaan. Onder tussen komt er weer een geweldig nummer voorbij in de vorm van One Eyed Nation. Alle vormen van agressie en brutaliteit komen op me af; echt heerlijk!

Zo heb ik gelukkig een album in handen dat naar mijn idee death metal af is, en een meer dan acceptabel, keihard metal-album is geworden. Vogg zijn uitgangspunt heeft dus gewerkt wat mij betreft. Ik kan niks anders zeggen dat ik met dit album Decapitated in mijn hart gesloten heb!

Rafał Piotrowski - vocals

Waclaw “Vogg” Kiełtyka - guitars

Hubert Wiecek - bass

Michał Łysejko - drums

 • De relatie met Djent kan ik niet helemaal plaatsen, maar verder ben ik het er zeker mee eens. Super plaat!

  Door Peter Hagen op 06-08-2017 11:33:36

 • Het Dient gebeuren ligt wat op de achterbank grond. Maar het eerste nummer bevat een aardig dient gehalte

  Door Marc Brouwer op 06-08-2017 11:46:16

 • En dank je 😀

  Door Marc Brouwer op 06-08-2017 11:46:33

 • De uitleg hoef je niet te geven, ik ben het er gewoon niet mee eens.. ow nee, helemaal niet mee eens 🙃

  Door Peter Hagen op 06-08-2017 12:04:21