Loading...

Deez Nuts - Word Is Bond

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-05-2015

Tracklist

01. Word
02. Yesterday
03. Pour Up
04. What’s Good
05. Behind Bars
06. What I Gotta Do
07. Chess Boxin’
08. Don’t Wanna Talk About It
09. Face This On My Own
10. Wrong Things Right
11. Understand
12. Party At The Hill
13. The Message
14. Word Is Bond

Deez Nuts, hardcore uit het verre Australië, maar inmiddels ook aardig bekend in Europa, en bij de liefhebbers ook aardig populair geloof ik. Zoals zoveel Australische bands is ook deze behoorlijk authentiek van aard, het betere rauwe werk. Word Is Bond is het vierde album van de band, waarop zeker na het uitgebreide touren de afgelopen jaren, ook wel een zekere progressie verwacht mag worden op studio-vlak.

Zoals het 'echte' hardcore betaamt klinkt Deez Nuts dan ook vooral rauw, en dat is hier zeker een pre. Ik heb geen vergelijking met vorig materiaal, maar ik heb inmiddels begrepen dat het vorige album ’Bout It niet overal even goed ontvangen is en beschouwd werd als een letterlijke haastklus.

Haast is op zich wel van toepassing op de muziek van Deez Nuts, maar dan niet op een vervelende manier, want de nummers zijn over het algemeen kort en snel. Titels die de anderhalve minuut nog niet eens halen laten de furieuze, punky kant van de band horen; dit is zoals we hardcore kennen, en waar de liefhebber op kickt vermoed ik. Uitzondering: opener Word is met 1 minuut 14 weliswaar ook kort, maar is een moddervette, slome, maar stevige stamper. Een heavy introductie.

Het gros van de nummers klinkt dan wel weer vertrouwd. Twostep afgewisseld met metalriffs, breakdowns, boze punk-passages en meebrulstukken, Deez Nuts biedt voor de kenner niks nieuws onder de zon. Toch zitten er in de staart van het album nog een paar verrassingen. Tijdens Party At The Hill mag Drew York van Stray From The Path even lekker mee komen zingen, dat levert wel even een leuke boost op.

In The Message (alleszeggende titel hier) steekt de band hun rap-invloeden niet onder stoelen of banken met een rechtstreekse ode aan pionier Grandmaster Flash. Ik denk dat de oudere muziekliefhebber dit zeker nog wel zal herkennen. En last but not least: het afsluitende titelnummer Word Is Bond is misschien wel het meest veelomvattende en sterkste nummer van het album (en vormt uiteraard een eenheid met opener Word); dat vind ik toch ook wel opvallend.

Heel eerlijk gezegd heeft Deez Nuts me met Word Is Bond niet weten te overtuigen. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat dit slecht is; een krappe voldoende, meer zit er niet in wat mij betreft. De Australische formatie lijkt me vooral een goede liveband, die garant staat voor een feestje.

JJ Peters - Zang

Matt Rogers - Gitaar

Sean Kennedy - Bas

Alex Salinger - Drums