Loading...

Delain - Lunar Prelude

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 01-04-2016

Tracklist

01. Suckerpunch
02. Turn the Lights Out
03. Don't Let Go (New Version)
04. Lullaby (Live 2015)
05. Stardust (Live 2015)
06. Here Come The Vultures (Live 2015)
07. Army Of Dolls (Live 2015)
08. Suckerpunch (Orchestral Version)

Delain is gelukkig weer sterk geworden met albums produceren maar als ik kijk naar de replay waarde van hun vorige EP Interlude (nul) kijk ik toch weer een beetje sceptisch naar hun meest recente EP, Lunar Prelude.

Beginnend met het ‘hitje’ Suckerpunch, waarbij ik toch onwillekeurig aan de bar slechte gelijknamige film moet denken, vind ik de titel wel weer erg Mega Mindy Metal klinken. Het nummer zelf is ook redelijk standaard en moet het hebben van de geinige drumloopjes tussenin. Echt een soort nummer dat je verder in een plaatje zet en een beetje misplaatst voelt zo aan het begin. Dan vind ik eigenlijk dat Turn The Lights Out beter de openingspositie kon sieren. Om een of andere vage reden is Charlotte hier heel zacht in de mix gezet, wat bij andere nummers toch heel niet het geval is. Het nummer zelf is weinig mis mee, en heeft een mooie curve van rustig naar toch redelijk stampend in de laatste brug, en heeft toch best sterke symfonische elementen op de achtergrond, met name in het staartje van het laatste refrein.

De intro van Don’t Let Go brengt me even van mijn stuk met zijn 90’s rave keyboard-loopje. Delain houdt al langer van foute keyboard-loopjes maar nu begint het echt op te vallen. Het refrein voelt wat robotachtig aan en ergens is het vermakelijk apart maar ergens is het alleen maar ... apart. Deze moet het zeker hebben van het tussenstuk op driekwart van het nummer. Nu komen we op wat ik nog altijd het meest sterke punt vind van Delain: hun live performances! Lullaby, op album al een fijn mysterieuze tinkelaar, brengt Delain ten gehore in een helaas wat langzamer aanvoelende live versie. En ik ga weer over de mix klagen, sorry. Charlotte en de gitaren klinken nogal dof, maar dat neemt niet weg dat Charlotte wel weer super zingt, waar tussen live versie en album versie haast geen verschil ligt.

Ik ben nooit fan geweest van het nummer Stardust. En live zegt ie me dan ook weer weinig, maar krijgt wel extra pit door het mee-geklap van het publiek. Here Come The Vultures is dan wel weer een favoriet van mij, maar hier skippen ze de juist zo pakkende intro. Ook weer wat langzaam uitgevoerd en het o zo vermakelijke nummer krijgt dan toch een wat slepend gevoel. Geeft wel weer wat extra’s aan het spooky lalala gedeelte halverwege. Army of Dolls belooft wat goeds live! Een echte meezinger waar ook lustig op word meegeklapt en ge-‘hey’d’ Wel weer op het goeie tempo vormt dit nummer toch de beste van het live repertoire op Lunar Prelude.

Wat volgt als afsluiter is een korte orkestrale uitvoering van Suckerpunch, een nummer waarvan ik echt niet een orkestrale versie had verwacht en ook moeilijk valt in te denken. Het slaat dan ook wat als een tang op een varken maar deze blijkt wel redelijk interessant, en vind ik dat ze deze versie prima hadden kunnen verweven met het origineel, daar was ie een stuk interessanter van geworden.

Oke, hij is lang niet zo slecht als Interlude, maar EP’s van Delain voelen altijd zo onbevredigend en onnodig aan. Zonde van verspilt talent, maar desondanks heeft het z’n geinige momenten. Je zou ook denken dat met de toevoeging van een tweede gitariste die toch echt van beuken weet (Merel Bechtold) ook het geluid wat heavier is geworden. Niet hier te merken in elk geval. We hopen dat ook zij er wat meer uitspringt bij een volgend album!

Martijn Westerholt - Keyboards

Charlotte Wessels - Vocals

Otto Schimmelpenninck van der Oije - Bass

Timo Somers - Guitars

Ruben Israël - Drums

Merel Bechtold - Guitars