Loading...

Demon - Cemetery Junction

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2016

Tracklist

01. Are You Just Like Me (Spirit Of Man)
02. Life In Berlin
03. Turn On The Magic
04. The Best Is Yet To Come
05. Queen Of Hollywood
06. Thin Disguise
07. Cemetery Junction
08. Drive
09. Miracle
10. Out Of Control
11. Someone's Watching You

Demon is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de heavy metal-bijt. De band werd vanaf het prille begin (1979) al direct tot de NWOBHM gerekend, maar past daar in puur muzikaal opzicht niet echt bij. Op de eerste paar albums werd weliswaar een soort van primitieve heavy metal gemaakt, maar de muziek die de band voortbracht was eigenlijk ondergeschikt aan de bovennatuurlijke en occulte thematiek die de band nadrukkelijk aanhing. Voorman/zanger Dave Hill, tevens enig vast bandlid, zorgde daar met zijn teksten in belangrijke mate voor. In later jaren wisselde de muzikale inkleuring dan ook per album.

Ik was dan ook wel benieuwd toen ik een nieuw album van Demon ter bespreking voorgelegd kreeg. Ik kende de band wel vanuit die prille jaren '80, in eerste instantie vooral via obscure verzamelaars. Vooral het nummer Don't Break The Circle van het uitstekende tweede album The Unexpected Guest kwam regelmatig voorbij. Ook was Hill zo af en toe te vinden in de media vanwege buitensporige uitdossingen, met bijbehorende uitspraken; zo kan ik me nog vaag herinneren. Ook het live-document One Helluva Night (1990) mag tot het betere werk van demon gerekend worden. Ik heb Demon niet echt gevolgd sinds de jaren '80, maar ben nu wel nieuwsgierig naar hoe de band anno 2016 voor de dag komt.

Na beluistering kom ik tot de gedachte dat er ook niet veel aanleiding is om de band nadrukkelijk te volgen. Het is eerder een cultstatus die de band heeft verworven, dan dat er zo interessant of bijzonder gemusiceerd wordt. Demon speelt nog altijd oubollige, catchy hardrock/heavy metal met licht-progressieve en symfonische invloeden; vol overtuiging en spelvreugde, maar zonder dat het ooit echt spannend wordt. Wat begin jaren '80 nog spannend of interessant, of misschien zelfs shockerend was, is dat anno 2016 al lang niet meer. En eerlijk gezegd biedt Cemetery Junction in puur muzikaal opzicht ook geen aanleiding om te verwachten dat Demon ooit weer spraakmakende muziek gaat maken. Het is vooral herkenbaarheid (en daarmee voorspelbaarheid) troef.

Albumopener Are You Just Like Me (Spirit Of Man) is representatief voor de cheesyness van de toegankelijke rock die Demon heden ten dage te bieden heeft. Dat betekent wel dat het songmateriaal goed - lees: slim - in elkaar zit. De band blijkt nog altijd in staat tot het in elkaar zetten van pakkende, memorabele, en vooral herkenbare liedjes: naast de al genoemde opener zijn het tracks als Life In Berlin, The Best Is Yet To Come (dat is natuurlijk niet waar) en het titelnummer Cemetery Junction die het best zullen blijven hangen.

Liefhebbers van Demon zullen met Cemetery Junction waarschijnlijk niet teleurgesteld worden. De neutrale luisteraar zal mogelijk terug denken aan 'vroeger'. Ik betwijfel dan ook of Demon met deze nieuweling veel nieuwe fans zal gaan scoren.

Dave Hill - Vocals

Ray Walmsley - Bass

David Cotterill - Guitars

Paul Hume - Guitars

Karl Waye - Keyboards

Neil Ogden - Drums