Loading...

Demon Head - Thunder On The Fields

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-06-2017

Tracklist

01. Menneske√ęderen
02. We are burning
03. Thunder on the fields
04. Older now
05. Hic svnt dracones
06. Gallows omen
07. Untune the sky

Retro rock komt in vele gedaanten. Zo is er het Deense Demon Head, opgericht in 2012, dat met Ride The Wilderness - een veelbelovende titel - debuteert in 2015. Toen kende ik deze band nog niet, maar ik mag in de herkansing met de eerder dit jaar verschenen opvolger Thunder On The Fields.

Zoals zoveel bands van die retrogolf van de laatste jaren richten de Denen zich op mystiek, psychedelica en occulte thematiek. Het middel is pakkende, lekker in het gehoor liggende rock, waarvan de basis overduidelijk in de jaren '60 en '70 ligt. Daar komt dan ook nog wel eens een toefje blues aan te pas, zoals in het The Doors-achtige Older Now. Maar ook proto-doom, zoals de laatste tracks op het album laten horen.

Hoe lekker de eerste vier tracks ook wegluisteren, mijn hart gaat pas sneller kloppen naarmate het tempo van de muziek afneemt, en de sfeer grimmiger wordt. Hic Svnt Dracones klinkt al lekker mysterieus, maar bij Gallows Omen wordt de sfeer pas echt donker. Zeker in het begin ligt Black Sabbath wel heel erg op de loer, later gaat het meer richting trage heavy/doom metal. Ik moet eigenlijk wel een beetje denken aan het Noorse Devil, dat ik ook pas besprak. Beide bands hebben in ieder geval nog 1 overeenkomst wat mij betreft: de zang is een kwestie van wennen, maar blijkt uitstekend te passen.

Ook de lange afsluiter Untune the Sky krijgt alle gelegenheid om zich te ontplooien. Denk na een paar minuten vooral niet dat je alles al gehoord hebt; vooral de instrumentale, soms jam-achtige stukken zijn de moeite waard. Dat de hoofdrol is weggelegd voor de gitaar lijkt me niet meer dan logisch.

Hoezeer ik dit soort retro-rockmuziek ook waardeer, ik kom na een paar luisterbeurten toch wel dat de conclusie dat Demon Head zich niet echt onderscheidt van al die andere vissen in de overvolle vijver. Uitvoering en sfeer zijn prima, de nummers zitten weliswaar eenvoudig, maar goed in elkaar, en het geheel luistert lekker weg. Fraai, maar niet uitzonderlijk.

Fuglsang - Bass

Jeppe Wittus - Drums

Gjerlufsen Nielsen - Guitars

Gjerluff Nielsen - Guitars

Ferreira Larsen - Vocals