Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Desecresy - The Mortal Horizon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-09-2017

Tracklist

01. Amidst
02. Horizon Blazing
03. Percussive Necromancy
04. Excavation
05. Concealed Depths
06. Atrophoid
07. Telekinetic Ignition
08. Perpetual Waves
09. Approaching Infinity

Ik ben denk ik wel een beetje bevooroordeeld voor wat betreft de releases van Desecresy. Ik vind hun pretentieloze, rauwe, primitief klinkende doomdeath echt helemaal geweldig. Ik heb tussendoor voorgaande albums dan ook ter bespreking aan collega's voorgelegd; hun enthousiasme kwam niet overeen met de mijne, en dan druk ik mij nog mild uit. 2017 is het jaar dat het vijfde album van deze Fin(nen) verschijnt: The Mortal Horizon.

En, hoe verrassend: er blijken wel wat dingetjes veranderd te zijn inmiddels! Na een eerste beluistering viel me al wel op dat de doomy death metal van Desecresy nog grover, doffer en simpeler klonk dan voorheen. Het lijkt bijna wel een soort van omgekeerde progressie. Vervolgens vraag ik mij af of dit een gevolg is van het gegeven dat de bezetting van Desecresy gehalveerd is, wat toch best een behoorlijk verschil maakt bij een duo. Zanger Jarno Nurmi is hier namelijk niet meer van de partij.

Uiteindelijk blijken het slechts details die het onderscheid maken met voorgaande albums. Het belangrijkste is namelijk gebleven: de smerige old school death klinkt nog net zo onder-geproduceerd als voorheen, en appelleert nog altijd aan mijn gevoel voor charme voor dit soort oude meuk. Ja, het klinkt allemaal oubollig en simpel in elkaar gezet, het album duurt ook maar weer een half uur, en dan lijkt de helft van de nummers ook nog eens op elkaar (not!).

Wie bewijs zoekt voor mijn wansmaak mag het bij deze gevonden hebben; het interesseert me geen reet. Want zelden heb ik een ziekere sfeer neer horen zetten met zulke eenvoudige middelen. Op een ondergrond van een groovende ritmesectie en een rochelende put-grunt snijden de sinistere gitaarlijntjes door merg en been (met Telekinetic Ignition als fraai voorbeeld). Daar ligt de kracht van Desecresy, dat bewijst The Mortal Horizon wel weer!

Tommi Grönqvist - drums, bas, gitaar, zang