Loading...

Despicable Heroes - Shipwrecked

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 20-06-2013

Tracklist

01. The Stand
02. Walls
03. Grey To Black
04. Seven
05. I'll Fight Back
06. No Way Back
07. Opened Eyes
08. Shipwrecked

Het gevoel van Shipwrecked kun je gemakkelijk opvatten als gestrand zijn in een betonnen jungle rondom één van de grote Amerikaanse steden. Een urbane hel waarin overlevingskansen bepaald worden door kracht, lef en vriendschap. Wie in staat is de zwierige graffiti tags op de verpauperde muren te begrijpen, weet in welke straten hij beter niet nonchalant kan rondlopen. Anders is het gedaan en komen de woeste horden van de straat achter je aan. Getooid in bendekleuren en bewapend met een arsenaal waar een willekeurig leger- of politiekorps alleen maar van kan dromen. Opgehitst door de ruwe klanken van Despicable Heroes is het gemakkelijk om over te gaan tot kei en keihard geweld.

De hardcore/metalcoreband Despicable Heroes komt echter gewoon uit Barneveld. Dat is daar waar wie op een zondag zichzelf naar een kroeg of een ander heidens bacchanaal durft te bewegen, de woeste horden van plaatselijke Kerkgenootschappen tegenover zich ziet geschaard. De tomeloze energie achter deze jonge band verraadt die afkomst geenszins. Niet dat dat relevant is overigens. Verre van. Want vechten moet ook tegen persoonlijke situaties, situaties op school of op het werk. Ook dan zullen offers gevraagd worden en ook dan moeten soms de al dan niet spreekwoordelijke spierballen getoond worden. En spierballen tonen deze drie gasten met hun debuut.

Opener The Stand breekt wat dat betreft direct de boel af. Schurende metalcore zonder overbodige franje. Geen doldwaze melodieuze Göteborgstrapatzen en ook geen emotionele zeurzang. Wat je wel krijgt zijn vurige, thrashy riffs met dissonante weerhaken die de huid tot bloedens toe geselen. Daar bovenop een schuurpapieren stem om de onthullingen van de straat mee te verkondigen. Alle hoop om op adem te komen wordt bruut de kop ingeslagen door allesverpulverende breakdowns die als levensgevaarlijke bermbommen overal op de loer liggen.

De band probeert de aanloopjes naar die midtempoterreur zo onvoorspelbaar mogelijk te maken door middel van lekkere uptempo passages. Tijdens die passages verwacht je dat de stap naar pure thrash snel gemaakt wordt, maar daar blijft de band toch meestal van weg. Obstinate ritmes in nummers als No Way Back en Walls zijn op en top hardore. De loodzware riffs zorgen voor de metalen rand. In het meer episch getinte Seven komt de band wat melodieuzer uit de hoek. Het is slechts voor even. Het is illustratief voor de afwisseling.

Met Shipwrecked levert Despicable Heroes een veelbelovend visitekaartje af. Er worden geen nieuwe wegen verkend, maar oude invloeden worden uitstekend verwerkt in acht compacte songs die uitpuilen van de energie en het spelenthousiasme. Dat, en de wil om afwisselend te zijn, maakt van Shipwrecked een uitermate geschikt album om gezellig de kroeg, de achtertuin of de slaapkamer grondig mee kapot te moshen.

Kevin Bos - Guitar, Vocals

Sam Rijken - Drums

Gino van Middendorp - Bass