Loading...

Diamond Head - Diamond Head

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2016

Tracklist

01. Bones
02. Shout At The Devil
03. Set My Soul On Fire
04. See You Rise
05. All The Reasons You Live
06. Wizard Sleeve
07. Our Time Is Now
08. Speed
09. Blood On My Hands
10. Diamonds
11. Silence

Diamond Head is een naam die bij het moderne metal-publiek logischerwijs geen spannende belletjes zal laten rinkelen. De band heeft - ironisch of vervelend genoeg - een belangrijk deel van z'n bekendheid vooral te danken aan het feit dat Metallica ooit heeft besloten om wat nummers van deze band te coveren. Hoewel, wat nummers? Vier van de zeven tracks van debuutalbum Lightning To The Nations zijn door die band onder handen genomen, waardoor het op een gegeven moment een gimmick op zich leek te worden. Ik ga er maar van uit dat het daarbij ging om oprechte verering.

Eerlijk gezegd ben ik naar aanleiding van die covers indertijd ook op zoek gegaan naar Diamond Head, zodoende staan Lightning To The Nations (1980) en Borrowed Time (1982) ook in mijn platenkast. Zelfs de band zelf (b)lijkt uiteindelijk behoorlijk op die reputatie geteerd te hebben. Ik zal echt niet de enige zijn die de loopbaan van de band niet helemaal gevolgd heeft, maar tot mijn verbazing is Diamond Head al die jaren, met wat tussenpozen, altijd actief gebleven. Zodoende dient zich in 2016 'gewoon' weer een nieuw album aan, simpelweg getiteld Diamond Head.

Over het verschijnsel origineel bandlid moet je in zo'n geval niet moeilijk doen, gitarist Brian Tatler is dan ook de enige. Diamond Head heeft zelfs sinds kort een nieuwe zanger: de in Denemarken geboren Rasmus Bom Andersen. Juist hij is het die het klassieke geluid van de band goed doet op dit nieuwe album. Diamond Head doet na een bestaan van veertig jaar natuurlijk gewoon waar ze goed in zijn: degelijke metalsongs fabriceren. Je kunt van deze band natuurlijk niet echt verwachten dat ze nog met verrassende elementen voor de dag komen, maar de nieuwe zanger brengt wel nieuw elan.

Uiteraard zitten er in de muziek verwijzingen naar oud materiaal, dat kan ook bijna niet anders. Of zou het toeval zijn dat het eerste woord van het eerste nummer Bones 'Lightning' is, hetzelfde als het eerste woord van het debuutalbum? Wanneer ik de eerste paar tracks Bones en Shout At The Devil gehoord heb, kom ik tot de gedachte dat de band vooral goed naar zichzelf en wat collega's geluisterd heeft in de periode eerste helft jaren '80. Met Set My Soul In Fire zakt het daarna wat in, maar See You Rise, Wizard Sleeve, Our Time is Now en Speed (doet uiteraard z'n naam wel een beetje eer aan) klinken weer lekker vertrouwd. Daar tussen in geklemd zit All The Reasons You Live, dat mij als een veel te moderne en gelikte rock-ballad in de oren klinkt met z'n keyboard-strijkertjes. Een draak van een track.

De lichte epiek van vroeger is verdwenen, en heeft plaats gemaakt voor degelijk songschrijverschap. Zonder verrassingen, dat dan weer wel. Afsluiter Silence is wel een beetje een slepende track, maar doet me net iets te veel aan Led Zeppelin's Kasmir denken. En niet alleen mij verwacht ik. Het is natuurlijk een laffe constatering dat Diamond Head het niveau van 'vroeger' niet meer haalt. De impact die de band had met z'n eerste platen zal nooit meer terugkeren. Daar tegen over staat nu een degelijk metal-album met een voorspelbare hunkering naar die oude tijden, dat vooral dankzij een 'frisse' zanger een schop onder de kont mee heeft gekregen.

Rasmus Bom Andersen - Vocals

Brian Tatler - Guitars

Andy Abberley - Guitars

Eddie "Chaos" Moohan - Bass

Karl Wilcox - Drums

  • Elan?

    Door Marc Brouwer op 17-04-2016 10:48:55

  • vuur, geestdrift, animo

    Door Chris van der Aa op 17-04-2016 11:14:58

  • Ooohhhwww. Ok

    Door Marc Brouwer op 17-04-2016 12:27:52