Loading...

Diamond Head - Lightning To The Nations 2020

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-11-2020

Tracklist

01. Lightning To The Nations
02. The Prince
03. Sucking My Love
04. Am I Evil?
05. Sweet And Innocent
06. It's Electric
07. Helpless
08. No Remorse [Metallica cover]
09. Immigrant Song [Led Zeppelin cover]
10. Sinner [Judas Priest cover]
11. Rat Bat Blue [Deep Purple cover]

Diamond Head is een naam die bij het hedendaagse metal-publiek logischerwijs geen spannende belletjes zal laten rinkelen. De band heeft - ironisch of vervelend genoeg - een belangrijk deel van z'n bekendheid vooral te danken aan het feit dat Metallica ooit heeft besloten om wat nummers van deze band te coveren. Hoewel, wat nummers? Vier van de zeven tracks van debuutalbum Lightning To The Nations zijn door die band onder handen genomen. Ik denk dat maar weinig mensen in 1980 kunnen hebben vermoed dat het met Diamond Head en hun debuutalbum zo'n vlucht zou nemen.

Eerlijk gezegd ben ik naar aanleiding van die covers indertijd ook op zoek gegaan naar / in aanraking gekomen met Diamond Head, zodoende staan Lightning To The Nations (1980) en Borrowed Time (1982) ook in mijn platenkast (zowel fysiek als digitaal). Zelfs de band zelf (b)lijkt uiteindelijk behoorlijk op die reputatie geteerd te hebben. Ik zal echt niet de enige zijn die de loopbaan van de band niet helemaal gevolgd heeft, maar tot mijn verbazing is Diamond Head al die jaren, met wat tussenpozen, altijd actief gebleven.

Naar aanleiding van het veertigjarig jubileum van Lightning To The Nations heeft de band besloten om met de huidige leden het album opnieuw in te spelen. En ik moet zeggen: daarmee hebben de heren puik werk geleverd. De oorspronkelijke atmosfeer is weliswaar niet helemaal meer terug te 'voelen', al komt de 2020 versie nog verrassend dicht in de buurt. Het is vooral de productionele aanpak anno nu die wat mij betreft voor meerwaarde zorgt. Heerlijk om die klassiekers (zo voelen ze voor mij toch) eens in een degelijke verpakking te mogen horen; de nummers knappen er echt van op! Ik heb geen idee hoe dit album ervaren wordt door een niet-liefhebber van deze muziek of het oorspronkelijke album. Mij doet het goed om nummers waarvan ik er een paar al bijna veertig jaar ken, in deze spetterende, strakke, geluidstechnisch superieure uitvoeringen te horen.

Als extraatje heeft Diamond Head ook nog vier covers toegevoegd. Opvallend en grappig is natuurlijk dat daar een Metallica-cover bij zit. No Remorse is, net als de rest van het materiaal, een lekker oudje in een nieuw jasje. Immigrant Song en Sinner zijn natuurlijk allebei klassiekers, hoe verschillend de twee nummers ook zijn. Opvallend vind ik ook de keuze voor Deep Purple's Rat Bat Blue, dat ik eerder zou omschrijven als obscuur - afkomstig van het 'restjes'-album Who Do We Think We Are uit 1973. Diamond Head heeft van alle vier hele puike versies afgeleverd, vooral voor No Remorse hoeft de band zich niet te schamen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of Diamond Head met deze remake nog nieuwe zieltjes gaat winnen. Ik denk het eigenlijk niet, want de muziek is niet opeens eigentijds geworden of zo. Ik verwacht wel dat oude fans (als ikzelf) veel plezier gaan beleven aan Lightning To The Nations 2020.

Brian Tatler - guitars

Rasmus Bom Andersen - vocals, orchestration, guitars

Karl Wilcox - drums

Andrew "Abbz" Abberley - guitars

Dean Ashton - bass, organ