Loading...

Dismal - Via Entis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2023

Tracklist

01. Return to the Emerald Forest
02. White Elixir & Red Elixir
03. All Is One
04. The Alchemist at the King’s Court
05. The Gathering of the Dew
06. The Reign of Utopia
07. History to Unlock

Dismal is een Italiaans artistiek en muzikaal project dat in 1995 werd opgericht. Het eerste jaar was gewijd aan het experimenteren met de nieuwe muziekstijl, gericht op originaliteit. Ik kende dit gezelschap nog niet, vandaar dat ik ze hier graag uitgebreid wil voorstellen. De aanleiding is Via Entis, hun zesde album dat een week geleden verscheen.

Liefde voor muziek en alchemie werden een behoefte aan expressie, Our Sad Saga was hun debuutdemo in 1996, die op cd werd gedrukt en als een grote nieuwigheid in de Europese undergroundscene werd beschouwd. Our Sad Saga bevatte doom- en black metal-geluiden en benaderde het opkomende gothic metal-genre, een blauwdruk voor hetgeen Dismal voor ogen had. Het eerste volledige album werd in november 1998 uitgebracht, getiteld Fiaba Lacrimevole - Like A Red Bleeding Rose In A Glacial Desert. Dit album was meteen een succes en al snel werd het een best verkopend album voor het toenmalige label. In september 2002 tekende Dismal een langetermijnovereenkomst met Dreamcell11, een divisie van Aural Music, om de band artistiek en commercieel te promoten. Eind 2002 ging de band de studio in om hun tweede cd met de titel Rubino Liquido - Three Scarlet Drops... op te nemen, met een 12-koppig orkest.

Miele Dal Salice is het derde album uitgebracht in 2006, de band heeft veel tijd besteed aan deze plaat, vol bizarre en intense tonen, gekenmerkt door gothic-bohemian en neofolk tinten. Op dit nieuwe album heeft de band samengewerkt met Rossana Landi, zangeres en celliste. Na een korte maar intense tournee in Duitsland en Italië nam Dismal een pauze en verliet Afelio (gitarist en zanger) de band om persoonlijke redenen. Na een flinke pauze besloot de band in 2013 de studio in te gaan om het nieuwe album Giostra Di Vapore op te nemen. In dit werk heeft de band een nieuwe geluidsdimensie gecreëerd door elektronische geluiden te combineren met klassieke muziek, modern en antiek ontmoeten elkaar voor een geluid geïnspireerd door steampunk en de industriële revolutie. De teksten van Giostra di Vapore zijn altijd gericht op onderwerpen als sociale psychologie, alchemie en meer spirituele thema's. Ze brachten zes videoclips uit, en namen deel aan enkele grote neofolk- en steampunk-festivals.

Dismal begon in 2019 met de compositie van hun vijfde (concept)album Quinta Essentia, en sloot de opname in juli 2020 af. De band beweerde daarbij al hun voorgaande releases te hebben gecombineerd, waardoor hun kenmerkende gotische en theatrale geluid constant is gebleven. In februari 2022 ging het vernieuwde gezelschap, met nieuwe zangeres Caterina Accorsi (een professionele jazzzangeres) de studio in om het nieuwe album Via Entis op te nemen, een zelfbenoemde terugkeer naar het verleden, waar ze samenkomen om het pad van het begin opnieuw te beleven.

Via Entis vertegenwoordigt het nieuwe parallelle pad, gemaakt met een hoger muzikaal en cultureel bewustzijn: precies uitgaande van de middeleeuwen en zijn sferen. Het album is een mix van magische en theatrale sferen, een conceptalbum in de vorm van muzikale en gotische sprookjes. We horen overwegend ingetogen, zeer sfeervolle muziek, die raakvlakken heeft met neo-gotiek, neo-klassieke muziek, gotische rock,en heel licht wat folkloristische invloeden. In de basis komen regelmatig gitaarriffs voorbij die doen denken aan rock / metal, zodat ook die muzikale invloed vertegenwoordigd is. Vanwege de atmosfeer en de bij vlagen wat loggere fragmenten zijn ook raakvlakken met doom te bedenken.

Ik vind deze muziek echt heerlijk wegluisteren, de sfeer spreekt me enorm aan. Hoewel de muziek zich wat lastig in een hokje laat vangen, maar ik denk dat de liefhebber van gothic doom of duistere gotiek (dat is een beetje dubbelop denk ik) hier veel 'plezier' aan kan beleven. Ik vind het voor mezelf jammer dat ik de band nu pas ontdek; dat wordt een inhaalslag.

Daniele Porfido - Guitars

Bradac - Piano, Keyboards, Orchestrations

Valerio Mosso - Violin

Caterina Accorsi - Vocals