Loading...

Divided Multitude - Feed On Your Misery

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 28-05-2013

Tracklist

01. Esperanto
02. Feed On Your Misery
03. What I See
04. Scars
05. The World Is Watching
06. Crimson Sunset
07. 2 4 7
08. Vicious by Heart
09. Seconds
10. Transparent
11. Reborn

Deze uit Noorwegen afkomstige band bestaat al sinds 1995. Na twee demo's tekenen ze bij Sensory Records om hun eerste album, in 1999, Inner Self uit te brengen. Na deze release hebben ze nog samen met het Zweedse Hollow getoerd door Noorwegen en Denemarken. Na het uitbrengen van hun tweede album in 2002, Falling To Pieces hebben ze een festivaltoer gedaan, met als hoogtepunt ProgPower Europe. Vanaf 2004 zakte de interesse in de band bij verschillende leden wat af, en gingen in diverse andere bands spelen zoals, Triosphere, TalRusha en Wattamezz. In 2007 zijn ze weer bijeen gekomen om te gaan werken aan een nieuwe demo, Guardian Angel. Deze demo heeft ze weer op het juiste spoor gezet en niet snel daarna hebben ze hun derde CD opgenomen. Dit door niemand minder dan Jacob Hansen geproduceerde album, Guardian Angel, kwam echter pas in 2010 in de schappen terecht, nadat ze onderdak vonden bij Silverwolf Productions. Jacob Hansen zorgde er ook voor dat ze eindelijk het geluid kregen wat ze zochten. Naar aanleiding van deze plaat hebben ze volop getoerd door Noorwegen en de rest van Europa. 2011 hebben ze gebruikt om op wat festivals te spelen en het schrijven van nieuw materiaal.

Dat schrijven heeft uiteindelijk deze nieuwe plaat gebracht: Feed On Your Misery. 10 Nummers lang worden we getrakteerd op een variatie aan prog power nummers. Het eerste nummer Esperanto is des te verrassend. Zoals de titel al een beetje verraad, is het een Spaans/Latijns Amerikaans achtig flamenco instrumentaaltje. Welke wordt opgevolgd door het titelnummer van de CD Feed On Your Misery, een krachtig nummer waarin alle facetten van het genre (prog power) wel voorbij komen. What I Se’ is een stuk rustiger, maar laat goed horen dat de band dit ook aan kan.

Van Scars is een video gemaakt, die een band laat zien die op het podium hun nummer vertolkt. Dit nummer behoort wel tot een van de betere van het album, wat eigenlijk geen slechte nummers heeft. Zanger Sindre Antonsen heeft een aangename stem die zowel krachtig als ingetogen goed klinkt. Ook de overige leden van de band staan hun mannetje. Vergelijkbare bands zijn Pagan’s Mind, Cloudscape, Circus Maximus. De overige nummers van dit album liggen in dezelfde lijn als de al besproken. Nu ik de nummers al een aantal keren heb beluisterd kan ik alleen maar concluderen dat de nummers steeds beter worden. Waarschijnlijk is dit weer zo’n groeibriljant die alleen maar beter wordt.

Alle liefhebbers van progressieve power metal zouden zeker een keer naar dit album moeten gaan luisteren. Zeker een kandidaat voor mijn jaarlijst.

Eskild Kløften - Keyboards

Sindre Antonsen - Vocals, Guitars

Rayner Harøy - Bass

Christer Harøy - Guitars

Anders Vinje - Drums