Loading...

Doomcult - Failure Of Life

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-05-2023

Tracklist

01. Fall
02. Serpent
03. Align
04. Genesis Undone
05. Failure
06. Prophecy
07. The Final Ride of Death

Jorik Arts blijft me in verwarring brengen met z'n Doomcult. Eerder besprak ik al de voorgaande twee langspelers en twee split-releases van deze Nederlandse doomband. De laatste release betrof een samenwerking met Noyde, waarmee trots werd aangekondigd dat dit een eerste aanzet was tot het vormen van een band - Doomcult was tot dan toe een eenmansproject.

Failure Of Life - het blijft een neerslachtige bedoening natuurlijk - is het derde album, waarop Jorik weer het gehele instrumentarium zelf voor z'n rekening heeft genomen. Het vocale gedeelte heeft hij deze keer grotendeels wel aan een partner in crime overgelaten. Rens van Herpt (van Teurwilg) zorgt met z'n rauwe grunt voor een welkom extra laagje; zijn stem past hier dan ook uitstekend.

De doom metal van Doomcult is nog altijd geïnspireerd op of door de atmosferische doom / death uit de jaren '90, denk Peaceville Three, maar heeft ook traditionele doom-metal invloeden, funeral doom stukken en wat sludge. Het nieuwe album bevat enkele van de langzaamste delen die ooit door Doomcult zijn opgenomen, maar bevat ook enkele van de meest verontrustende delen. Aan de andere kant biedt het een aantal van de meest up-tempo (nou ja, nog steeds nogal trage) stukken en de meest melodieuze stukken.

Inderdaad, Doomcult is - nog altijd binnen 'strenge' doom-kaders - wat veelzijdiger geworden. De vocale afwisseling was al een eerste hint, maar de toename van tempowisselingen, en de bij vlagen wat meer gelaagde instrumentale invulling horen daar ook bij. En dan kan ik ook nog melden dat zelfs de productie aanzienlijk opgepoetst is ten opzichte van eerder werk. Zeker langere tracks als Genesis Undone (echt een heerlijk nummer!) en afsluiter The Final Ride Of Death (met verrukkelijke funeral-vibe) varen hier wel bij.

Misschien dat een zekere pandemie en Jorik's bezigheden met z'n andere band White Mare voor een frisse blik hebben gezorgd ten aanzien van Doomcult. Hoe het ook zij, met Failure Of Life heeft deze band z'n beste album tot nu toe uitgebracht, wat mij betreft dan toch!

Jorik Arts - all instruments, vocals

Rens van Herpt - vocals