Loading...

Downriver Dead Men Go - Departures

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-04-2018

Tracklist

01. Lamentation
02. Mother
03. Loneliest of Creatures
04. Prison Walls
05. Home
06. Uncertainty
07. Departures
08. Familiar Face
09. To Have And To Hold

Pffff, wat een uitgestrekte lap muziek heeft Downriver Dead Men Go hier voor me uitgerold. Hoe ingetogen of relaxt klinkend ook, dit is geen makkelijk behapbare kost. De band blijkt afkomstig uit Leiden en omgeving, en heeft met Departures vorige maand het tweede album afgeleverd, opvolger van Tides uit 2016.

De muziek betreft hier dromerige post-rock met een (te) sporadisch aanwezig heavy randje. Lange composities, met wel heel veel tijd en ruimte voor een bedachtzame opbouw; geen muziek die de aandacht voor zich opeist of je direct weet te grijpen. Deze omschrijving klinkt al even bedachtzaam, alsof ik om de hete brij heen wil draaien, en dat is gevoelsmatig precies de overeenkomst met de muziek.

Hoewel zeer sfeervol is langzaam eigenlijk het sleutelwoord, en hoewel ik dat als doomfan zou moeten waarderen mis ik hier de power en het indringende van de metal-insteek. Downriver Dead Men Go brengt vooral uitgesponnen nummers die weliswaar een logische opbouw laten horen, maar in mijn beleving te weinig spanning brengen. De melancholie in de sfeer komt dan weer wel goed over, maar qua muziek mis ik overtuiging en kracht.

Dynamiek; een afwisseling met echt krachtige passages, een lekkere felle uitbarsting, is wat hier ontbreekt denk ik. Op zich fraai, maar te veel van hetzelfde; van mij mag het allemaal best wat avontuurlijker. Juist het langste nummer Uncertainty blijkt een interessante uitzondering, met een spanningsboog die me wel degelijk aanspreekt. Maar als geheel kan Departures me niet overtuigen.

Gerrit Koekebakker - zang, gitaar

Fernandez Burton - bas

Michel Varkevisser - gitaar, zang

Remco den Hollander - toetsen

Manuel Renaud - drums