Loading...

Drawn And Quartered - Feeding Hell's Furnace

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2017

Tracklist

01. Stabwound Invocation
02. Feeding Hell's Furnace
03. A World in Ashes
04. Mutilated Offerings
05. Lustmörder
06. Horde of Leviathan
07. Gravescape
08. Cryptic Consecrations
09. No Absolution
10. Conquerors of Sodom (bonus)
11. Seed of Insanity (bonus)

Drawn And Quartered was tot voor kort een mij volledig onbekende Amerikaanse death metalband. De heren blijken echter al actief sinds 1993 en door de jaren heen zes albums op de markt te hebben geslingerd. De laatste daarvan is de aanleiding tot dit stukje, en mijn kennismaking met deze band. Al in 2012 verscheen Feeding Hell's Furnace, dat rond deze tijd opnieuw zal worden uitgebracht door het Franse Krucyator Productions, zowel digitaal als op tape.

Het trio Amerikanen brengt hierop rauwe, brute old school death metal. Overwegend uptempo, zeg maar gerust opgefokt, maar ter afwisseling opgesierd met subtiele hints naar black en doom. Muzikaal verwant aan bands als Incantation, Immolation, oude Morbid Angel en Deicide horen we hier nauwelijks originele muziek, maar de ondergrondse puurheid en eerlijkheid spat er wel van af. Getooid met weinig vriendelijke teksten weet de band precies de juiste donkere, obscure en godslasterlijke atmosfeer neer te zetten waar het bij deze smerige muziek allemaal om draait.

Krachtig, agressief, en bij vlagen met toch een stiekem vleugje melodie (Lustmörder) en een gezonde dosis groove (Mutilated Offerings) luistert deze death metal lekker weg. Een van de meest 'aantrekkelijke' aspecten is de onaardse grunt die de brulboei van dienst in huis heeft; allemachtig wat een ranzige klanken krijgt die uit z'n strot gerocheld. Een perfecte aanvulling op de van zichzelf al zo verrukkelijk smerige muziek.

Ondanks het oubollige karakter van deze muziek, inclusief de bijbehorende ietwat gedateerde productie, is het duidelijk te horen dat hier adequate muzikanten aan het werk zijn. Het duo Kuciemba (gitaren) en Burke (bas en zang) is al vanaf het prille begin van Drawn And Quartered bij elkaar, die consistentie hoor je wel terug denk ik. Feeding Hell's Furnace zal geen aardschokkende bewegingen in de death metal underground teweeg brengen, maar luistert wel verdomd lekker weg.

Het oorspronkelijke album was met negen tracks in een speelduur van 36 minuten precies lang genoeg, de compacte nummers blinken al uit in doeltreffendheid, allerlei overbodige poespas is op voorhand al weggelaten - zo horen we bijvoorbeeld slechts hele korte gitaarsolo's. Deze nieuwe versie heeft als bonustracks nog twee nummers van de Conquerors of Sodom EP uit 2011 meegekregen, die naadloos aansluiten. Liefhebbers die graag de roots van de Amerikaanse death metal willen beluisteren raad ik het album dan ook zeker aan!

Dario Derna - Drums

Kelly Shane Kuciemba - Guitars

Herb Burke - Bass, Vocals