Loading...

Dreamwalkers Inc - First Re-Draft

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 07-01-2019

Tracklist

01. Endless
02. Mourning After
03. Happy Day
04. Innerburn
05. Dreamwalk
06. New Strength
07. Your Room
08. My Loss

Niet lang na de release van The Anthithetic Affiliation komt Amersfoorts meest markante musicus alweer op de proppen met First Re-draft. Een nieuw album, en toch ook weer niet. Sowieso is First Re-Draft ook in 2011 al eens heruitgebracht; al betreft het deze keer splinternieuwe opnames van de band onder de huidige naam Dreamwalkers Inc.

In 2004 begon Tom de Wit’s muzikale carrière namelijk met het album First Draft. Een album dat hij naar eigen zeggen niet meer durft uit te brengen, gezien het materiaal erop was geschreven rond de tijd dat hij pas zestien jaar oud (of jong) was. Toch moet het iets geweest zijn wat het herzien waard is gebleken, anders was deze Re-Draft er nooit van gekomen. Dit debuutalbum is niet het enige dat een metamorfose krijgt. TDW gaat namelijk verder als Dreamwalkers Inc, wat eerst alleen de naam was van de band die als extensie van Tom zelf fungeerde. TDW bleek toch een te korte en te vage naam om echt goed vindbaar te zijn op het internet.

Hoe het originele materiaal uit 2004 klonk moet ik maar naar gokken, gezien ik daar nooit een noot van heb gehoord en die volgens mij ook nergens echt meer te vinden is. Wat er op de Re-Draft staat is TDW - sorry, Dreamwalkers Inc natuurlijk - zoals we van ze gewend zijn. Out-of-the-box proggy heerlijke vage en dromerige nummers die bij vlagen toch nog best verdomd catchy momenten hebben.

Symfonische elementen worden zoals gewoonlijk ook nooit geschuwd en de toevoeging van een orgel op dit album is een mooi detail, zoals te horen is in Mourning After, New Strength en Your Room. Ik moet toch zeggen dat dit plaatje zo z’n momenten van eentonigheid heeft. Het orkest en koor blijven een beetje op 1 toonaard hangen en misschien is dat de onervarenheid die wat is mee-gesijpeld van het origineel.

Toch mag ik niet klagen. Tom’s muziek valt altijd moeilijk te bestempelen als dit of dat omdat het zo heerlijk uniek is, en een maatstaf vinden om het mee te meten is stomweg niet-bestaand. First Re-Draft is gewoon weer een fijn plaatje vol met nummers over diepzinnige zelfreflectie en worstelingen met het onderbewuste. Een sfeer die doet denken aan die plek tussen slapen en waken. De keuze om verder te gaan onder de naam Dreamwalkers Inc slaat daarmee spijkers met koppen.

Tom de Wit - Zang, Gitaar, Toetsen

Lennert Kemper - Gitaar, Zang

Vincent Reuling - Toetsen

Norbert Veenbrink - Gitaar

Joey Klerkx - Gitaar

Peter den Bakker - Bas

Kenneth Martens - Drums