Loading...

Drive By Wire - Spellbound

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-04-2018

Tracklist

01. Glider
02. Where Have You Been
03. Mammoth
04. Apollo
05. Blood Red Moon
06. Super Overdrive
07. Van Plan
08. Lost Tribes
09. The Devil's Fool
10. Lifted Spirit
11. Spellbound

Drive By Wire kom ik regelmatig tegen in de diverse concertagenda's, en op verschillende podia. De band uit Deventer timmert dan ook al zo'n tien jaar luidruchtig aan de weg, en kan inmiddels tours door Engeland, Frankrijk, België, Griekenland, en festival-optredens als de Zwarte Cross en Eurosonic bijschrijven. Op platengebied ben ik de band echter nog nooit tegen gekomen, mijn verbazing was dan ook groot toen ik vernam dat het huidige Spellbound al hun vierde album is. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking.

Ik zei net al dat Drive By Wire luidruchtig aan de weg timmert, de band vervaardigt dan ook toegankelijke maar toch stevige desert (stoner)rock met psychedelische invloeden en vleugjes blues en fuzz. Uiteraard is dit muziek die de basis heeft in de jaren '70, maar het Deventerse gezelschap tilt die klassieke sound helemaal naar de tegenwoordige tijd. Op het lekker loom groovende bedje dat de ritmesectie neerlegt kunnen de gitaristen naar hartenlust hun riffs kwijt, en sluipen de pakkende melodieën stiekem maar onomkeerbaar je hoofd binnen. De bezwerende zangstem van frontvrouwe Simone Holsbeek maakt het plaatje helemaal af.

Ik ben tenminste direct verkocht wanneer achtereenvolgens het swingende Glider en daarna het psychedelische Where Have You Been zich een plaats in mijn hersenpan hebben verworven. Ik word dan weer uit mijn overpeinzingen wakker geschud door het stevig rockende Mammoth - dat moet ook wel met zo'n titel natuurlijk, dat schept verwachtingen. Mocht ik die trouwens al gehad hebben van Drive By Wire, dan hebben ze die dubbel en dwars ingelost.

Juist de afwisseling tussen meer ingetogen, kalme en bezwerende nummers of passages, en wilder stampende tracks zorgt voor de aantrekkingskracht van Spellbound als geheel. Leg bijvoorbeeld het luie Apollo en zweverige tracks als Liftid Spirit en het afsluitende titelnummer Spellbound maar eens naast een gedreven track als Blood Red Moon of meer opzwepende nummers als Super Overdrive en The Devil's Fool. Drive By Wire zoekt allerlei uitersten op binnen ruime begrippen als rock, stoner en psychedelica.

De enige grens die bewaakt lijkt te worden is die van de lengte van de nummers. De tracks worden compact gehouden, er is hier geen plaats voor jam-achtig gefreak. Daar waar bijvoorbeeld de gitaren eens (subtiel) uit de bocht willen vliegen gebeurt dat altijd in dienst van het liedje. De band houdt z'n composities dan ook altijd overzichtelijk en toegankelijk. Geen improvisaties, maar een oerdegelijke basis. Maar wacht maar tot je Drive By Wire op het podium tegen komt....

Simone Holsbeek - Zang, Gitaar

Alwin Wubben - Gitaar

Marcel Zerb - Bas

Jerome Miedendorp de Bie - Drums