Loading...

Dropout Kings - AudioDope

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-10-2018

Tracklist

01. Something Awful
02. Burn1
03. Going Rogue
04. Bad Day
05. 503
06. Nvm
07. Scratch & Claw
08. 20 Heads
09. Street Sharks
10. AudioDope

Van Dropout Kings had ik, zoals zo vaak de laatste tijd, nog nooit gehoord. Blijft altijd de vraag of ik dan tot nu toe iets gemist heb. Ik denk het niet, want ik vermoed dat AudioDope het debuutalbum is van deze jonge Amerikaanse band. Op de weinig veelbelovende (voor mij dan toch) promo-foto's getooid met bandana's en college-jacks moeten ze blijkbaar een zekere street-credibilty uitstralen.

Het eigen platenlabel afficheert de Dropout Kings dan ook als volgt: Van bandleden die dakloos waren of in auto’s woonden, drugs verkochten, vochten en in de problemen kwamen met de wet, naar een wereldwijd gesigneerde act bij Napalm Records: Dat is Dropout Kings.

Het genre dat de jonge heren ten gehore brengen doet nog het meest denken aan nu metal. En dan van het ingetogen soort met een behoorlijke elektronische inbreng; en twee zangers waarvan er eentje rapt, en eentje zingt, afwisselend clean of soms met een vervelende schreeuw. Linkin Park zegt u? Inderdaad, dat is precies de band waar ik ook direct aan moest denken bij het beluisteren van AudioDope (luister bijvoorbeeld maar eens naar Scratch & Claw). En vooruit, ook Deftones en een beetje Limp Bizkit komen wat mij betreft in de buurt.

We krijgen tien korte liedjes, bij elkaar een half uur (vooruit dan, 33 minuten) aan muziek voorgeschoteld. En eigenlijk vind ik dat ook wel genoeg, want heel veel afwisseling zit er niet in. Eigenlijk heeft deze muziek meer raakvlakken met hiphop dan met (nu) metal. Nummers als Something Awful en Burn1 trekken het album wel heel sloom op gang, pas met Going Rogue komt er een beetje actie en power om de hoek kijken. Ook Nvm en 20Heads vind ik wel aardige tracks.

Ik vraag me dan ook twee dingen af: zitten rock- of metalfans hier op te wachten? En wat bezielt metal-kwaliteitslabel Napalm om dit uit te brengen? Buiten dat vind ik het in kwalitatief opzicht ook allemaal wat mager, ongeacht of je de muziek nou door een metal-bril beschouwd of niet.

Adam Ramey - vocals

Eddie Wellz - vocals

Chucky Guzman - guitars

Staig Flynn - guitars

Rob Sebastian - bass

Trevor Norgren - drums