Loading...

Ear Danger - Still Going Strong - 40 Years of Ear Danger

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-04-2022

Tracklist

01. Beelzebub's Friend
02. Give 'em Hell
03. You Need Warmth
04. Still Going Strong (Winterfest Version)
05. Wave the Flag
06. Storming the Gates
07. Blood on the Beach
08. Wall of Shields

Building a time machine...

Na een kort leven te hebben gekend in de jaren 1981-1984 kwam de Nederlandse heavy metalband Ear Danger vanaf 2007 opnieuw tot leven. Het was 1983 toen de tieners Dick Vijgen (drums) en Matt Verschoor (basgitaar) met Ear Danger de studio in gingen om hun tweede, min of meer bekend geworden demo op te nemen. Op dat moment was het voor hen slechts een demo, gemaakt om live optredens te krijgen. Dat zou hen ook best hebben geholpen kunnen hebben, als ze niet gedwongen waren de zanger en een van de gitaristen een paar keer te ontslaan ....

Om verleden en heden met elkaar te verbinden voor zo'n langjarige band leek het Ear Danger wel leuk om een soort van retrospectief te laten horen. Still Going Strong is natuurlijk een perfecte titel voor een band die al ruim veertig jaar actief is. Still Going Strong - 40 Years Of Ear Danger is een album waarop de band vrijwel letterlijk een tijdmachine in is gedoken. Wat als die demo uit 1983 opnieuw zou kunnen worden gemaakt met de huidige line-up en de mogelijkheden van de moderne tijd, maar zonder de kenmerken van de ouderwetse productie en het geluid uit die prille jaren '80 te verliezen?

Alsof het opnieuw 1983 is brengt Ear Danger de nummers Beëlzebub's Friend, Give'em Hell en You Need Warmth met een bijna vertederend enthousiasme. De composities klinken anno nu charmant onbeholpen, prematuur bijna. De sfeer uit die tijd is in elk geval optimaal behouden gebleven! De ballad Still Going Strong is opgenomen als Winterfest Edition, verwijzend naar de dag dat Ear Danger op het Heavy Metal Maniacs Winterfest speelde. Al tijdens de soundcheck blies zanger Sander de luidsprekers op met een enorme schreeuw, waardoor er geen andere keuze overbleef dan wat tracks akoestisch en zonder vocale versterking te doen. Hier hoor je dus een bijzondere versie van het semi-titelnummer van dit album.

Als keerzijde van deze trip naar het verleden krijgen we de EP Storming The Gates uit 2018, die ik indertijd al besproken heb. Bezettingsperikelen waren altijd al een serieus onderwerp voor deze band, het verklaart dan ook de tijdspanne tussen de diverse releases door de jaren heen. Al maakt dat voor het eindresultaat, althans voor de muzikale invalshoek, relatief weinig uit; slechts op details lijken er wat dingen veranderd. Ear Danger staat voor klassieke heavy metal, diep geworteld in de jaren '80 en de NWOBHM. Inderdaad niet al te origineel, maar wel recht uit het hart!

Matt Verschoor - Bass, Vocals

Dick Vijgen - Drums

Sander Pastoor - Vocals

Leon Lohmann - Guitars, Vocals

Antal Lohmann - Guitars