Loading...

Ecclesia - Ecclesia Militans

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-07-2024

Tracklist

01. Vade Retro
02. If She Floats
03. Et Cum Spiritu Tuo
04. Antecclesia
05. Ecclesia Militans
06. The Exorcism
07. Ereptor Verae Fidei
08. Redden The Iron
09. Havester Of Sinful Souls
10. Quis Ut Deus

Ecclesia is Grieks voor kerk, maar ook een nog vrij nieuwe metalband uit Frankrijk. De eerste contouren tekenden zich af in 2016 / 2017 (met een eerste, wat premature demo / EP in dat jaar) maar pas in de loop van 2018 werd Ecclesia een complete band. Het duurt tot het najaar van 2020 eer het gezelschap zich in muzikaal opzicht in de openbaarheid begeeft met debuutalbum De Ecclesiæ Universalis. In letterlijke zin doen de leden dat niet, aangezien ze gekleed zijn in uniforme rode gewaden en zich slechts vertonen getooid met gezichtsbedekkende maskers. Ik was aardig onder de indruk van dat debuut, dus ik keek wel uit naar nieuw werk.

In maart van dit jaar verscheen album nummer twee: Ecclesia Militans. Hierop blijft de band trouw aan voorgaande waarden: nog altijd zet de band vol in op donkere en epische heavy metal, sterk beïnvloed door traditionele doom. Gewapend met zuiverend vuur, gezegende zwaarden en heilige woede, gaan Ecclesia's lyrische thema's over de twaalfde-eeuwse donkere middeleeuwen van de Heilige Inquisitie. Op Ecclesia Militans vind je een perfect syncretisme tussen traditionele heavy metal en epische doom, herinnerend aan Candlemass, het Britse Solstice en vooral Black Sabbath uit het Tony Martin-tijdperk.

Stijlvastheid is inherent aan de hier gebezigde stijl; en laat ik daar nou net een zwak voor hebben. Het heeft een smaakvolle melodieuze aantrekkingskracht die is geërfd uit de klassieke hardrock (luister maar eens naar die keyboard-arrangementen, zoals bijvoorbeeld in Antecclesia) gecombineerd met die jaren '80 hybride tussen klassieke heavy en doom metal. Opener If She Floats laat fraaie melodieën en een charmante technische aantrekkingskracht samensmelten, voorzien van opvallende, uitstekende vocalen, en gitaarwerk om van te smullen, vooral in de harmonische leads.

In Et Cum Spiritu Tuo staan de agressieve en zware aantrekkingskracht van de gitaren in prachtig contrast met de melodieuze insteek van de klassieke cleane zang. Titelnummer Ecclesia Militans overtuigt met onverwachte toegankelijkheid in een vlot tempo (en een korte, maar vette gitaarsolo) waarna The Exorcism weer 'serieuzere' zwaardere accenten opzoekt. Het toppunt van deze bombastische metal is echter weggelegd voor Havester Of Sinful Souls, dat een weelderige combinatie vormt van eerder genoemde elementen. De perfecte samenwerking tussen orgel en gitaren, een logge basis, de gedragen zangstijl, een epische atmosfeer; ja, dit is wat epische heavy / doom metal moet zijn!

Frater Ignis Sacer - Bass

The Witchfinder General - Guitars

Conrad the Inquisitor - Guitars

The Priest - Drums

Arnhwald R. - Vocals