Loading...

Edward Reekers - The Liberty Project

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-09-2023

Tracklist

01. Out of the past... (Prologue)
02. The present day
03. Two lifetimes
04. The disease
05. Good citizens
06. Liberty
07. Patients, have patience
08. The break up
09. Turn to us, learn from us
10. The clash of belief
11. Money
12. We live to die
13. Remember the fallen, celebrate life
14. Onwards and forwards
15. Never again
16. As good as any goal
17. .....into the future (Epilogue)

De zanger Edward Reekers ken ik al sinds hij met Kayak de prachtige ballad Ruthless Queen uitbracht. Okay, ik was toen pas een jaar of tien, elf, maar het zal niet heel lang daarna zijn geweest dat ik het nummer in mijn hersenpan opsloeg. Veel later, als min of meer volwassene ben ik deze Nederlandse prog-pop / -rockband door de jaren heen live gaan bekijken. Sterk materiaal, doorgewinterde muzikanten en altijd die herkenbare stem van Reekers. Dit even ter introductie, over Kayak ga ik hier verder niet uitwijken.

Fast forward naar het hier en nu, waarin Edward Reekers zijn vierde soloalbum uitbrengt. The Liberty Project staat uiteraard bol van de interessante licht-proggy muziek, die niet per se in een hokje geplaatst hoeft te worden. Vrijwel zeker is het te beschouwen als een conceptalbum, waarbij er nadrukkelijk hints zijn naar rockopera en musical. Het concept draait om een mogelijke, of parallelle tweede oerknal, met diverse mogelijke visies op onze evolutie en de gevolgen daarvan.

Bij het samenstellen van het album werd - naast de basisband, zie line-up - een beroep gedaan op een bijdrage van een aanzienlijke hoeveelheid ervaren zangers en muzikanten, waaronder Steve Hackett (Genesis), Arjen Lucassen (Ayreon), John Cuijpers (Praying Mantis), Damian Wilson (Threshold), Joost van den Broek (tegenwoordig van alles) en uiteraard Kayak-maatje Cindy Oudshoorn, die op een flink aantal nummers die Kayak-vibe in leven houdt. Een kruisbestuiving met de projecten van Arjen Lucassen - zowel qua deelnemers als muzikale insteek - is zeker ook waar te nemen. Sowieso is de zang van Edward zelf veelvuldig aanwezig op diverse Ayreon-releases.

Van ballad Two Lifetimes (Cindy Oudshoorn) naar symfo-rocksong The Disease (John Cuijpers) is op dit album een kleine stap, maar laat direct de veelzijdigheid van dit project horen. Vervolgens doet Good Citizens (met Damian Wilson) er als een echte rock-opera-track nog een schepje bovenop. Bombast, sterk toetsenwerk, en stevige zangpartijen maken dit tot een van de betere nummers van het album. Daarna gaat semi-titelnummer Liberty weer helemaal intiem, al is hier (ook) de meerstemmige vocale aanpak de bovenliggende partij.

Vanuit rock- / metal-oogpunt mogen het de wat vlottere tracks zijn - waarin ook de gitaarpartijen welig tieren - die het meest tot de verbeelding spreken. Naast de paar al genoemde titels zijn dat voor mij bijvoorbeeld ook Turn To Us Learn From Us, de opbouw van Remember The Fallen Celebrate Life, Onwards And Forwards. En niet te vergeten natuurlijk helemaal aan het begin al The Present Day!

Ach, daar omheen valt natuurlijk ook genoeg te genieten. Hier zijn immers ras-muzikanten en -componisten aan het werk. Zet die heavy rock-bril even af, en laat de gelaagde muziek met z'n toch wel sombere atmosfeer op je inwerken. De gedachte dat The Liberty Project als geheel op de planken zou kunnen worden uitgevoerd (inclusief personages die het hele verhaal uitbeelden / vertolken!) doet me watertanden, want dat lijkt me wel een belevenis!

Edward Reekers - zang

Koen Herfst - drums

Johannes Adema - bas

Mark Bogert - gitaar