Loading...

Els Focs Negres - Els Focs Negres

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-01-2021

Tracklist

01. Focs Negres
02. Monestirs De Sang De Porc
03. Les Nits Grotesques
04. Tenebres - Nostra Senyora De Montserrat
05. Consagració De L'Infern
06. Metal No Mercy [Ruthless cover]
07. Flux Malèfic
08. Turn Your Head Around [Tank cover]

Els Foc Negres is weliswaar een splinternieuwe metalband uit Portugal (opgericht in 2019) die echter bestaat uit veteranen uit de Portugese scene. Bassist Rick (ook van Ravensire), zanger Belathauzer (ook van Martelo Negro) en gitarist Marco hebben een gemeenschappelijk verleden in Filii Nigrantium Infernalium; Rick en Marco daarnaast ook nog in Perpetratör, terwijl gitarist Hugo zijn sporen heeft verdiend bij Dawnrider en Dragon's Kiss.

Op het zelfgetitelde debuutalbum brengt het vijftal een rauwe en behoorlijk authentieke vorm van heavy metal, waarin ook invloeden te horen zijn van enerzijds speed metal, maar aan de andere kant ook fragmenten laat horen die neigen naar epische metal of soms zelf doom (Les Nits Grotesques, Flux Malèfic). Raakvlakken zijn te bedenken met Venom (het rauwe en ongekunstelde), Tank (waarvan ook een nummer wordt gecoverd), Mercyful Fate (de oorspronkelijke, duistere en blasfemische heavy metal) maar ook Motörhead, in de puurheid van de muzikale aanpak. Ook is het primitieve van oude NWOBHM-bands terug te horen vind ik.

Toen ik wilde nagaan wat Els Focs Negres zou kunnen betekenen in het Portugees - ik kon het behalve 'negres' voor zwart zelf niet plaatsen - kwam ik tot de verrassende ontdekking dat het helemaal geen Portugees is, maar Catalaans. Dat vind ik toch best opmerkelijk. Dan blijkt dat Els Focs Negres de zwarte vuren betekent. Van hieruit laten de overige songtitels zich al weer iets beter vertalen, en is de conclusie gerechtvaardigd dat we te maken hebben met teksten in de richting van godslastering en de minder positieve kanten van de (katholieke) kerk.

Ik vind het echt heerlijk om dit soort old school klanken te horen; althans die oorspronkelijke ruige heavy metal-houding terug te ervaren, want in productioneel opzicht is Els Focs Negres niet echt ouderwets. De muziek komt in eerste instantie, mede vanwege de zwartgeblakerde thematiek en houding, best hard aan, maar gaandeweg een volgende luisterbeurt laten meer 'verfijnde' of melodieuze accenten zich goed horen.

De hoofdmoot blijft voor de authentieke heavy / speed metal met de galopperende ritmes en de voorname rol voor de gitaren. De zang is wel behoorlijk 'anders' en past wat mij betreft perfect bij het zuidelijke temperament: zeer hartstochtelijk en gedreven, maar wel vaak behoorlijk schreeuwerig. Mocht deze combinatie je aanspreken, dan mag je Els Focs Negres zeker eens checken!

Rick El Regni - Bass

Marco Dolor - Drums

Hugo "Serp de Cascavell" C - Guitars

Marco "Extàtiques Arpes Infernals" Marouco - Guitars

Monsenyor Belathauzer - Vocals