Loading...

Emerald Sun - Under the Curse of Silence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-05-2018

Tracklist

01. Kill or Be Killed
02. All as One
03. Carry On
04. Blast
05. Weakness and Shame
06. Journey of Life
07. Rebel Soul
08. Land of Light
09. Slaves to Addiction
10. Fame (Irene Cara cover)
11. World on Fire
12. La Fuerza del Ser (Journey of Life)

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het Griekse Emerald Sun nog niet kende. Deze band blijkt echter al sinds 1998 actief, en brengt dit voorjaar met Under the Curse of Silence al weer hun vijfde langspeler uit. Maar snel luisteren naar deze kennismaking dus.

Dat een metalband na een bestaan van twintig jaar nog lang niet uitgeblust hoeft te klinken, bewijst Emerald Sun hier ondubbelzinnig. Hun power metal klinkt enorm energiek, krachtig, bevlogen en verrassend fris. Niet dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden of er een nieuwe invalshoek bedacht wordt, maar er wordt duidelijk hoorbaar enthousiast gemusiceerd.

Helaas valt het geluid van de ritmesectie een beetje weg binnen het totaalplaatje (vooral jammer voor de double bass-passages), er is overduidelijk voor gekozen om de zang en gitaren in de spotlights te zetten. Begrijpelijk, want de riffs, leads, melodieën en harmonieën tussen de twee gitaristen is wat deze muziek maakt tot wat het is. Hoewel power metal waarschijnlijk een van de meest verzadigde genres is, weten de Grieken hier wel degelijk hun bestaansrecht te bewijzen. Nummers als de opener Kill Or Be Killed, Blast (met een gastbijdrage van Rage frontman Peavy Wagner), Weakness And Shame en Rebel Soul zullen de heavy metalfans zeker aanspreken.

Natuurlijk mag ook de verplichte ballad niet ontbreken; Journey Of Life voorziet in deze behoefte. Maar dat het nummer dan maar meteen twee keer op het album moet staan - La Fuerza del Ser is exact hetzelfde nummer, maar dan in het Spaans - vind ik iets te veel van het goede. Ook een opvallende track is de coverversie van de overbekende jaren '80 kraker Fame. Laat ik het er maar op houden dat het niet het sterkste nummer van de plaat is. Deze twee (of eigenlijk drie) nummers laten echter wel horen dat zanger Stelios Tsakirides gezegend is met de juiste stem voor dit genre.

Eigenlijk maakt Emerald Sun meer klassieke heavy metal, en zeker geen hedendaagse power metal. Hoewel er - onoverkomelijk natuurlijk - driftig gespiekt wordt in de Italiaanse en Duitse power metal-keukens, hoor ik toch vooral invloeden van de NWOBHM (All As One). Juist de samensmelting van die twee invalshoeken geeft Emerald Sun z'n eigen plekje. Als laatste nog een tip: probeer iets meer epiek aan de composities toe te voegen, zodat het geheel wat minder vlak wordt; de muziek mag nog net wat meer knallen.

Fotis "Sheriff" Toumanides - Bass

Vasilis Stavrianidis - Drums

Paul Georgiadis - Guitars

Johnnie Athanasiadi - Guitars

Sefis Gioldasis - Keyboards

Stelios "Theo" Tsakirides - Vocals