Loading...

Equaleft - Adapt & Survive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-12-2014

Tracklist

01. we are...
02. ...the chameleons
03. maniac
04. tremble (ft. Nuno Pereira)
05. new false horizons (ft. Filipe Correia)
06. human
07. heroes of nothing
08. hymns of obedience
09. invigorate
10. when ruin becomes a bliss
11. to step (ft. Paulo Rui)

Equaleft is afkomstig uit Porto, Portugal, actief sinds 2004, en ontstaan uit de as van enkele lokaal bekende bands. Het vinden van een stabiele line-up was in de loop der jaren nog wel een struikelblok, daardoor was de band nog niet heel productief in het uitbrengen van materiaal. In 2008 en 2010 verschenen een demo en een EP, het duurt tot dit jaar eer een volledig album op de markt wordt geslingerd. Het tekenen bij de lokale labels Raising Legend en Raging Planet, die gezamenlijk Adapt & Survive zullen uitbrengen, was daarbij ongetwijfeld een prettig bijkomend voordeel.

De muziek die de Portugezen op hun debuut laten horen is nauwelijks origineel, maar wel helemaal van deze tijd. Ik hou het op een mix van thrash, death en groove metal, met een beste dosis metalcore, waarmee de band redelijk aansluit bij de wereldwijde 'wave of new metal'. Dat betekent in dit geval overgeproduceerde drums (veel te getriggerd en/of te mechanisch, 1 van die 2 of allebei), downtuned gitaarwerk en geforceerde vocalen.

U raadt het al, ik trek dit voor geen meter. Ok, het klinkt heavy en agressief, het stampt bij vlagen lekker, daarnaast worden ook melodieuze gitaarlijntjes niet geschuwd. Maar daarentegen klinkt deze muziek in mijn oren helaas ook zeer klinisch, nauwelijks naturel, en sfeerloos. Is mijn menig tenminste.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals het nummer Tremble in dit geval, zeker het laatste gedeelte kent uitermate veel sfeer en gevoel. En is dan ook tegelijkertijd niet representatief voor dit album. Het mechanisch stampende New False Horizons laat dat hierna meteen horen. Ook Human klinkt veel te boos en geforceerd met z'n hardcore begin en vervolgens te veel nadruk op de vocalen.

Deze muziek is denk ik te veel 'emo' voor de 'echte' metalfan, zeker wanneer ik een nummer als Heroes Of Nothing beluister. Het is wat mij betreft allemaal net wat te overdreven; ik mis absoluut het echte gevoel in deze muziek, het lijkt mij eerder boos klinken om het boos klinken. Overigens denk ik wel dat de puur muzikale uitvoering prima in orde is: deze gasten kunnen wel spelen. Maar ja, dat zegt me in dit geval niet zo veel.

Miguel Seewald - Bass

Marcos Pereira - Drums

Bernardo Malone - Guitars

Nuno "Veggy" - Guitars

Miguel "Inglês" Vieira - Vocals