Loading...

Eremit - Desert of Ghouls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-07-2020

Tracklist

1. Beheading the Innumerous
2. City of Râsh-il-nûm

De Duitse sludge / doom metalband Eremit bracht een overdonderend debuut uit met Carrier of Weight (2018), dat over het algemeen werd beschouwd als een van de zwaarste sludge / doom-albums dat werd opgenomen. Ik heb het album - waarvan de hoofdmoot bestond uit twee monolithische tracks - indertijd zeker beluisterd, maar waarom het niet tot een bespreking is gekomen weet ik niet meer.

Nu is Eremit terug met een nieuw wapenfeit: ik vermoed een tussendoortje, met als titel Desert of Ghouls. Deze bevat twee nummers en 'slechts' iets meer dan 21 minuten aan muziek. Dit betekent in elk geval dat de muziek een stuk beter behapbaar is; en ondanks de relatief korte speelduur ook lekker gevarieerd wat mij betreft. Ook is de productie wat scherper geworden, echter zonder zijn organische wortels te verliezen.

Met het inmiddels verwachtte geestdodend zware geluid, sjokt Eremit naar voren met gloednieuw materiaal dat dus nog wat strakker en pakkender is dan voorheen. Stijlvast, maar toch met wat meer afwisseling. Vooral het eerste gedeelte van City of Râsh-il-nûm is binnen deze context behoorlijk ingetogen te noemen, maar heeft een interessant psychedelisch dan wel hypnotiserend effect. Zonder nadruk op de zwaarte dus, maar meer op de atmosfeer. Juist die combinatie blijkt erg goed te werken wat mij betreft.

Die zwaarte komt juist wel goed tot uiting in Beheading the Innumerous, een nummer dat qua sfeer naadloos aansluit op het genoemde debuutalbum. Alleen is deze track nadrukkelijk compacter, waardoor het lijkt of er een soort van samenballing is ontstaan, om binnen een kortere tijdspanne net zo veel intense logheid te creëren. Want verdomd, wat is dit zwaar! Ik ben benieuwd naar een volgende langspeler, met hopelijk minimaal even veel impact!

Moritz Fabian - Guitar, Vocals

Pascal Sommer - Guitar

Marco Bäcker - Drums