Loading...

Esoteric - The Pernicious Enigma

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2018

Tracklist

01. Creation (Through Destruction)
02. Dominion of Slaves
03. Allegiance
04. NOXBX9701040
05. Sinistrous
06. At War With the Race
07. A Worthless Dream
08. Stygian Narcosis
09. Passing Through Matter

Esoteric is een legendarische doom metalband afkomstig uit (waar anders?) Engeland. Bizar eigenlijk dat de band hier nooit eerder aan de orde is geweest. Hoewel, het laatste reguliere album Paragon of Dissonance stamt al weer uit 2011, en dat is al best even geleden natuurlijk. De aanleiding om deze band alsnog wat aandacht te geven is ook niet echt een voor de hand liggende: hun tweede album The Pernicious Enigma - oorspronkelijk uit 1997 - heeft een re-release gekregen. Voor deze gelegenheid is het album geremixt en geremasterd om de smaak van de band te sussen, omdat ze nooit helemaal tevreden waren met de manier waarop het klonk op het moment van de oorspronkelijke release ruim twintig jaar geleden.

Wat maakt deze band en dit album nou zo legendarisch? Simpel: er waren in die tijd niet echt andere bands die op dat moment zo klonken. Esoteric was de eerste die het concept van doom echt gebruikte en uitbreidde door er eerder ongehoorde elementen aan toe te voegen, zoals psychedelische sferen, ruimtelijke akkoorden en toetsen, hypnotiserende tonen, drone, maar ook noise. Zo worden er hier nadrukkelijk (ook vocale) samples ingezet om de wat spacey sfeer te benadrukken. Dit begon al op debuutalbum Epistemological Despondency (1994) maar deze tweede perfectioneerde en breidde uit waar ze voor gingen.

Dat uitbreiden mag je trouwens ook wel letterlijk nemen, want The Pernicious Enigma bestaat uit twee CD's die gezamenlijk bijna twee uur duren. Weliswaar slechts negen titels, maar ja, met een speelduur van gemiddeld zo'n twaalf tot vijftien minuten per track gaat het hard natuurlijk. Het bespreken van afzonderlijke tracks of - zeer diepgravend - het totale album is dan ook onbegonnen werk. Hoe gaaf ik deze muziek ook vind!

Ik zal door middel van steekwoorden eens een voorzichtige poging doen om muziek en sfeer te omschrijven: Een muur van geluid, griezelig en somber, log maar toch ook psychedelisch, het best te vergelijken met een loodzware Pink Floyd. De wisselwerking tussen de doom / death metal en de spacey, psychedelische aspecten is in mijn beleving echt optimaal uitgewerkt. De paradox tussen zweverige, soms bijna ingetogen stukken, en loodzware verstikkende doom pakt wat mij betreft echt geweldig uit, en tovert de meest onvoorstelbaar angstaanjagende plaatjes voor. In puur muzikaal opzicht een welhaast perfecte symbiose tussen de kracht en intensiteit van logge doom, de dromerigheid van funeral doom, het rauwe van death metal, en het intense van obscure psychedelica.

Kortom, als je wil ervaren hoe het is om onder invloed te zijn van geestverruimende middelen, terwijl je verdwaalt in een donkere grot, of juist in de schier eindeloze ruimte; maar je bent slim en je wil dat niet echt doen, dan lijkt mij luisteren naar The Pernicious Enigma het allerbeste alternatief. Ik heb niet de illusie dat ik het verderfelijke raadsel heb kunnen ontrafelen; laat me er dan maar elke seconde van genieten....

Bryan Beck - Bass

Gordon Bicknell - Guitar, Synths, Samples

Greg Chandler - Vocals, Keyboards

Steve Peters - Guitar

Simon Phillips - Guitar, Samples

Anthony Brewer - Drums