Loading...

Evangelist - Doominicanes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2013

Tracklist

01. Blood Curse
02. Pain and Rature
03. Deadspeak
04. To Praise, to Bless, to Preach
05. Militis Fidelis Deus

Evangelist is een anoniem doom metalgezelschap uit Polen, of is het een eenmansband, wie zal het zeggen. Overigens is dit volgens de bijgevoegde info een bewuste keuze om de muziek voor zich te laten spreken, maar bestaat de band dus uit (een) ervaren muzikant(en) uit de metalscene van Cracow. De band is in elk geval begonnen in 2008, en debuteerde in 2011 met het album In Partibus Infidelium. Dat album is mij ontgaan, maar ik kan de schade nu inhalen met album nummer twee: Doominicanes.

Op dit album vinden we vijf titels, maar wel een speelduur van zo'n drie kwartier. Ik verwacht dus lange slepende tracks, en wordt zowaar niet teleurgesteld. Evangelist predikt de traditionele epische doom in de stijl van Candlemass op hun eerste album.

Op muzikaal vlak is voorspelbaarheid troef, maar dat laat mij als liefhebber niet verhinderen dat ik geniet van de langgerekte gitaaraanslagen, dreunende bas en (s)lome drumpartijen. Dit is nog authentieke doom waarbij snelheid of zelfs tempowisseling vieze woorden zijn, alles gaat in een zo'n laag mogelijk tempo. Enige vorm van franje wordt gevormd door old school gitaarsolo's, die door merg en been snerpen (Deadspeak).

De band heeft echter een onhebbelijkheid waar je echt even doorheen moet bijten. De zang is zacht gezegd niet het sterkste punt van Evangelist. De zanger zwalkt wat door de zanglijnen heen, daarnaast niet altijd even toonvast; en ook niet onbelangrijk: ik heb de indruk dat hij het Engels niet helemaal meester is. Hij klinkt een beetje zoals Oost-Europese acts op het Eurovisie Songfestival die per se in het Engels willen zingen maar dat eigenlijk niet echt kunnen. Oeps, daar gaat m'n imago.

Mij lukt het in elk geval prima om die vocalen daar waar nodig even te laten voor wat ze zijn. Sterker nog, ik vind het wel passen bij de charme van dit authentieke product. Vooral afsluiter Militis Fidelis Deus vormt voor mij ruim 12 minuten een streling voor de oren, en mijn verdoomde geest. Dit is doom zoals het tegenwoordig niet al te veel meer gemaakt wordt.