Loading...

Excalion - Emotions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-11-2019

Tracklist

01. Trust
02. Sunshine Path
03. Lost Control
04. Solitude
05. Nightmariner
06. The Golden Horde
07. I Left My Heart At Home
08. The Mercy Racers
09. Callsigns
10. Deep Water [bonus]

Excalion is een melodieuze, symfonische (power) metalband uit Finland, die toe is aan z'n vijfde album: Emotions. Ik ben geen expert op dit gebied, en kende de band dan ook alleen nog maar van een sporadisch passerende video op youtube. Ik ben benieuwd of deze langspeler aanleiding is om me meer in de band te verdiepen. Excalion bestaat weliswaar al bijna twintig jaar, maar kende eigenlijk pas met het vorige album Dream Alive (2017) iets als een bescheiden doorbraak.

Eerlijk gezegd ben ik niet echt onder de indruk van Excalion en Emotions. We hebben immers ook al Stratovarius, Sonata Arctica en Dreamtale - en nog hele hordes niet-Finse bands - die grotendeels al minstens net zo veel jaren hetzelfde doen, maar dan succesvoller. Ok, daar kan deze band dan misschien ook niks aan doen, maar ik hoor ook niet echt dat ze moeite proberen te doen om zich daar aan te onttrekken.

Nummers als bijvoorbeeld Sunshine Path en The Mercy Racers zijn me veel te blij en te cheesy, en kun je van voor tot achter al invullen, best voorspelbaar dus, en geen greintje originaliteit of eigen inbreng. Bovendien werken de toetsen me op een gegeven moment op de zenuwen, nog meer zelfs dan de zoetsappige refreintjes.

Opvallend genoeg doet het langzamere Solitude het bij mij wat beter; ik denk dat dat komt door de iets donkerder sfeer, of omdat de zanger hier een stuk lager en meer ingetogen zingt. Ook wel ok vind ik hierna Nightmariner, dat lekker fel uit de startblokken komt, maar in het begin ook een beetje die donkere sfeer probeert vast te houden. bovendien is het wel een lekker krachtig nummer. Helaas wordt daarna weer vervolgd met middelmatigheid.

Ik heb over het algemeen wat moeite met (power) metal die gedomineerd wordt door keyboards. De mogelijk sterke vocale en overige instrumentale prestaties sneeuwen dan daarbij een beetje onder. Evengoed vind ik Excalion niet uitsteken boven vele concullega's, zodat onder de streep een bescheiden subtopper als conclusie overblijft.

Marcus Lång - Zang

Aleksi Hirvonen - Gitaren

Jarmo “Jappe” Myllyvirta - Toetsen

Henri Pirkkalainen - Drums

Onni “Hot Nutz” Hirvonen - Bas