Loading...

Exodus - British Disaster: The Battle of '89 (Live At The Astoria)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-06-2024

Tracklist

01. The Last Act Of Defiance
02. Fabulous Disaster
03. 'til Death Do Us Part
04. Corruption
05. The Toxic Waltz
06. A Lesson In Violence
07. Chemi-Kill
08. Piranha
09. Like Father, Like Son
10. Deliver Us To Evil
11. Parasite
12. And Then There Were None
13. Verbal Razors
14. Brain Dead
15. Strike Of The Beast

Opgenomen op 8 maart 1989 in The Astoria in Londen, waren fans getuige van een avond die de geschiedenis inging onder Exodus- en thrash metalfans. De band had zojuist hun derde studioalbum Fabulous Disaster uitgebracht en begon een periode van vijf maanden om het album te promoten, wat de Amerikanen ook naar Europa bracht voor een maand vol liveshows. Tijdens deze Europese run besloot Exodus de show in Londen op te nemen, maar bracht deze nooit uit. Deze opname bleef ongehoord in de kluis. Tot nu!

Wees voorbereid op een nadrukkelijk nog agressiever en rauwer geluid dan op de studioalbums. British Disaster: The Battle of '89 (Live At The Astoria) is het ultieme live-album dat de pure energie presenteert van waar Exodus in de jaren '80 bekend om stond, en hen tot een legendarische thrash-band maakte. Eigenlijk is dit het beste dat je als fan van de band kan overkomen: een best of-setlist samengesteld uit de eerste drie klassieke albums van de band, ofwel het beste van Exodus uit de jaren '80.

Ook ik was als Nederlandse tiener onder de indruk van hetgeen de Bay Area-scene ons te bieden had. En met terugwerkende kracht kunnen we gerust stellen dat die scene behoort tot het beste dat thrash heeft voortgebracht. Exodus maakt daar onderdeel van uit, en hun debuut Bonded By Blood heb ook ik verslonden. Het doet me dan ook deugd om nummers als And Then There Were None, A Lesson In Violence, Piranha, Deliver Us To Evil en Strike Of The Beast in een dergelijke authentieke uitvoering vertolkt te horen worden. Want ja, dit is toch wel een beetje zoals het hoort!

Ik heb geen idee of en wat er achteraf is opgepoetst qua geluid, maar voor een obscuur optreden uit de jaren '80 klinkt dit album verdomd lekker. Zeker niet te netjes, gelukkig niet zeg, maar juist authentiek en rauw genoeg, om de sfeer nog een beetje te proeven zeg maar. Wanneer je deze sfeer indertijd hebt meegemaakt zul je denk ik wel begrijpen wat ik bedoel.

Steve 'Zetro' Souza - vocals

Gary Holt - guitars

Rick Hunolt - guitars

Rob McKillop - bass

Tom Hunting - drums