Loading...

Eye - Vision And Ageless Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-12-2016

Tracklist

01. Book Of The Dead
02. Kill The Slavemaster
03. Searching
04. Dweller Of The Twilight Void
05. As Sure As The Sun

Eye is een Amerikaanse rockband rond drummer en toetsenist Brandon Smith. Vision And Ageless Light is het derde album van deze band, waarop overige mede-muzikanten voor het eerst te horen zijn. De bandbezetting blijkt geen constante, ook de zeer aanwezige multi-instrumentaliste Lisa Bella Donna is voor het eerst op een Eye-album te horen.

We horen hier een band die het beste van diverse invalshoeken van het brede begrip rockmuziek met elkaar weet te verenigen. Er zijn elementen te horen van psychedelische, progressieve en spacerock, als geheel diep geworteld in de jaren '70. Uiteraard is het album opgenomen door middel van old school (analoge) technieken, zodat een heerlijk warm geluid is ontstaan. De band waar ik zelf bij beluistering het meest aan moest denken is de Nederlandse progrockband Earth And Fire, die in de jaren '70 hun meest gevierde periode kende. Daarnaast mogen ook acts als Pink Floyd en Hawkwind als invloeden niet onbenoemd blijven; natuurlijk zou ik bijna zeggen.

Book Of The Dead is een wel sinistere opener, maar heeft mij wel direct in z'n greep. Het doet nog het meest denken aan een soundtrack van hele ouderwetse sci-fi of horrorfilm. Echt enorm onheilspellend, en tegelijk klinkt het heel primitief: storend en haperend; en volledig instrumentaal. Dit zal een heerlijk begin blijken van een voor mij uiterst aangenaam album. Kill The Slavemaster gaat daarna verder, dit is een lekker pittig stukje spacerock. Hiermee gaat de muziek weliswaar een hele andere kant op, maar het sinistere sfeertje blijft. En daar gaat het wat mij betreft om. Searching is hierna wat meer 'down to earth', hier ligt de nadruk wat meer op gitaar en bas. Het klinkt verder een beetje hippie-achtig, maar bevat daarnaast een aanstekelijke groove. Dweller Of The Twilight Void is een beetje de vreemde eend in de bijt. Akoestisch (wel met elektrische toetsen), zweverig, beetje folky. Beetje weird ook; hier kan ik niet echt vat op krijgen.

Het leuke vind ik wel dat ik nu al vier redelijk diverse nummers voorgeschoteld heb gekregen, voordat het 'hoofdprogramma' begint. Als vijfde en laatste track krijgen we namelijk As Sure As The Sun, een 27 minuten durende muzikale ruimtereis. Het begint nog wat ingetogen, met akoestische gitaar en ambient-achtige stukjes. Dit zal het begin blijken van een subliem opgebouwde track, waarin alles voorbij komt dat we hier eerder op het album al hoorden. Hoewel het wat traag op gang komt, blijf ik na een paar minuten geboeid luisteren naar wat komen gaat, en laat me helemaal meevoeren met deze trip. In eerste instantie lijkt het misschien een beetje knip-en-plakwerk, maar wanneer ik helemaal in het nummer zit klinkt het allemaal even logisch. En dat zonder hulpmiddelen.

Het zijn zowel de onheilspellende opener Book Of The Dead als de magistrale afsluiter As Sure As The Sun die mij keer op keer naar Vision And Ageless Light doen luisteren. Ik had nog nooit van Eye gehoord, maar ik ga hun eerdere materiaal ook maar eens opzoeken. En daarna nog heel snel kijken of ik mijn jaarlijst nog kan aanpassen! Wat een verrukkelijk album!

Lisa Bella Donna – Zang, Gitaar, Toetsen

John Finley – Gitaar, Zang

Michael Sliclen – Bas, Zang

Brandon Smith – Drums, Percussie, Zang