Loading...

Eyes On The Machine - Eyes On The Machine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-08-2018

Tracklist

1. The Search
2. Firewalker
3. Travels
4. Nocturnal
5. Thrust
6. My Goddess
7. Rebirth

Na mijn bespreking van Motsus had ik me nog zo voorgenomen om de volgende release van het Belgische Polder Records niet zo lang te laten liggen. Helaas, de combinatie van het overweldigende aanbod aan promo's en een tussenliggende vakantie mijnerzijds hebben er toch voor gezorgd dat het zelfgetitelde debuutalbum van Eyes On The Machine pas zo'n twee maanden na de verschijning ervan aan bod komt.

Op het eerste gehoor lijkt het alsof Eyes On The Machine willekeurig wat stijlen door elkaar husselt en er z'n eigen dampende stoofpotje van maakt. Even doorluisteren leert dat er - uiteraard - wel degelijk lijn zit in deze muziek, ondanks de samensmelting van verschillende subgenres. We horen moderne heavy rock met invloeden van stoner, heel af en toe wat sludgy klanken (The Search), en wat grunge en post-rock. Maar ook de klassieke blues mag zeker niet vergeten worden (Firewalker).

Dampen en stomen doet deze heavy rock in elk geval. Vooral de twee uitgesponnen tracks Travels en My Goddess leggen de mogelijkheden van onze Zuiderburen genadeloos bloot. Daarin wordt naar hartenlust gestoeid met ingetogen stukjes en gevoelige fragmenten. Compositorisch dik in orde om over een speelduur van negen en tien minuten volledig te blijven overtuigen; de kracht van uitgekiende dynamiek.

Een stuk harder gaat het er aan toe met bijvoorbeeld Nocturnal, dat desondanks een pakkend karakter heeft. Vooral het melodieuze gitaarwerk lijkt me daar debet aan. En dan heb ik opener The Search nog niet eens uitgebreid behandeld; waarschijnlijk het meest heavy groovende nummer van de zeven (en daarmee een stiekem favorietje!).

Gelukkig probeert Eyes On The Machine op geen enkele manier om wat voor wiel dan ook opnieuw uit te vinden. Ze gaan hun eigen weg en maken van bestaande elementen hun eigen brouwseltje; dat me trouwens prima smaakt. Het album is overigens live opgenomen in hun eigen oefenhok; de rauwheid en live-feel die dat oplevert vind ik zeker van meerwaarde op het album. Dat smaakt natuurlijk naar het meemaken van een liveshow!

Jonathan Matthys - zang

Ward Declercq - gitaar

Kurt Van Damme - gitaar

Sep Custers - bas

Fanio Van de Steene - drums