Loading...

Feretrum - From Far Beyond

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-10-2013

Tracklist

01. Carnal Destruction
02. From Far Beyond
03. Internal Decomposition
04. Usurpation of Souls
05. Visceral Anatomies
06. Chaotic Homily
07. Euthanasy
08. Vitae Fobia

Feretrum is, of beter gezegd was, een death metal band uit Spanje (Andalusië), die actief was in de periode 1989-1995. From Far Beyond is het enige album van deze Spanjaarden, uit 1992. Oorspronkelijk verscheen het alleen op cassette, in een beperkte oplage van welgeteld 100 stuks. Na de release van het 'album' vonden er wat bezettingswisselingen plaats, en verschoof de muzikale interesse naar grindcore. Maar niet voor heel lang, in 1995 gooide Feretrum het bijltje erbij neer.

Geen band of release zo obscuur, of er vindt tegenwoordig wel een heruitgave plaats. Dat geldt dus ook voor deze release. Memento Mori vond dat de tape geremasterd mocht worden en brengt het geheel vervolgens uit op CD (10 oktober), voorzien van nieuw artwork en liner-notes. Ook zal er een eveneens geremasterde versie op vinyl verschijnen, deze re-release zal Black Mass Records/Me Saco Un Ojo Records een maand later voor z'n rekening nemen.

De muziek die je hier mag verwachten ligt natuurlijk wel behoorlijk voor de hand. Het is smerige death metal met een occult tintje, geheel in de lijn van de bestaande bands die later wel naam zouden maken. Smerige, laaggestemde, grommende gitaren, tremolo riffs, een lomp basgeluid en een bij vlagen flink opgeschroefd tempo met een heel basic drumgeluid. Er wordt afgewisseld met heerlijk trage, doomy tempo's, die nog een extra sinister sfeertje krijgen door de toevoeging van onheilspellende synthesizergeluiden. Direct al vanaf opener Carnal Destruction wordt die sfeer neergezet en gedurende het album ook niet meer losgelaten. De muziek is verder voorzien van een stemmige, bijpassende grunt, die in de tragere passages wordt ingeruild voor een onbestemd soort primitief gehuil, lekker spooky!

Liefhebbers van underground death van rond 1990 die wel eens verder willen kijken dan de Zweedse (Nihilist/Entombed) of Amerikaanse (Morbid Angel) voorbeelden, kunnen Feretrum gerust eens gaan beluisteren, en zullen zeker niet teleurgesteld worden. Zeker in de geest van de tijd is From Far Beyond een sterk album, dat indertijd meer aandacht had verdiend.

Maes Brenes - Bass

Roger Villalta - Guitars

Salvador Marti Zarzuela - Drums, Vocals