Loading...

Fozzy - Do You Wanna Start A War

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2014

Tracklist

01. Do You Wanna Start A War
02. Bad Tattoo
03. Lights Go Out
04. Died With You
05. Tonight
06. Brides of Fire
07. One Crazed Anarchist
08. Unstoppable
09. Scarecrow
10. No Good Way
11. SOS (Abba cover)
12. Witchery

Twee jaar geleden besprak ik hier Sin And Bones van het Amerikaanse gezelschap Fozzy. Meer over de bandgeschiedenis en hun muziek kun je daar lezen. Inmiddels zijn we dus twee jaar verder, en heeft de band net een nieuw album uit: Do You Wanna Start A War (wat ik overigens een smakeloze titel vind in deze tijd). Ik ben benieuwd of en hoe de radiovriendelijke metal van deze band rond Rich Ward en Chris Jericho zich ontwikkeld heeft.

Het album opent met het titelnummer Do You Wanna Start A War, dat de aanzet zal blijken te zijn voor een potje lekker in het gehoor liggende moderne metal. Bad Tattoo laat vervolgens horen dat de band goed weet hoe moderne metal hoort te klinken. Een ronkende gitaar in het begin, meer melodieuze lintjes in het vervolg, een lekker vlot en verspringend ritme, en als slagroom op de taart een tekst die goed te volgens is, en zelfs mee te doen is. Light Go Out begint hierna veelbelovend met een lekker groovend gitaartje, maar dat wordt al snel teniet gedaan door het wel erg poppy vervolg, zeker het refrein is wel erg cheesy; te catchy gewoon.

De vaart gaat er even uit met het gevoelige Died With You, even een moment van bezinning. En wat mij betreft een wat saai nummer. De lijn van het begin van het album wordt daarna wel weer goed opgepakt met een nummers als Brides Of Fire, One Crazed Anarchist (de eerste single) en Unstoppable. Easy listening metal voor de massa. Ondanks enkele momentjes waar de muziek wel wat ballen (power, agressie) laat horen doet deze muziek me verder weinig. Al vind ik het wel knap gemaakt, ik kan me voorstellen dat een festivalweide hier van smult.

Bijna aan het eind van het album heeft Fozzy nog een verrassinkje verstopt. De gewoonte van het coveren heeft de band blijkbaar nog niet helemaal afgeleerd, en dus horen we een redelijk verrassende versie van Abba's SOS. Fozzy zal met sterker wapentuig moeten komen om mij te overtuigen. De band heeft gekozen voor hun stijl en richting, en dat is goed, maar ik vind het vooral voorspelbaar, veilig en braaf. De opgeworpen albumtitel wordt wat mij betreft dus niet ingelost.

Chris Jericho - Vocals

Rich Ward - Guitar, Vocals

Frank Fontsere - Drums

Paul Di Leo - Bass

Billy Grey - Guitar