Loading...

Frozen Crown - Winterbane

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-05-2021

Tracklist

01. Embrace The Night
02. Towards The Sun
03. Far Beyond
04. The Lone Stranger
05. Crown Eternal
06. The Water Dancer
07. Angels In Disguise
08. Night Crawler [Judas Priest cover]
09. Tales Of The Forest
10. Blood On The Snow

Begin 2018 was toenmalig collega Peter goed te spreken over het debuutalbum The Fallen King van de - ik citeer - uit Italië (Milaan) afkomstige "Female Fronted Power Metal" band Frozen Crown. Hun spetterende power metal liet een sterke indruk achter. Opvolger Crowned In Frost hebben we - uitgezonderd een paar video's - blijkbaar gemist, maar het meest recente album Winterbane mag - in weerwil van de albumtitel - op onze warme aandacht rekenen.

Laat je vooral niet afschrikken door het gegeven dat Frozen Crown wordt aangevoerd door een zangeres. De band speelt namelijk wel degelijk krachtige power metal, voor zoetsappigheid is hier geen plaats. Dat buiten het echtpaar Mondelli / Etro de gehele line-up is vernieuwd lijkt in de basis niets uit te maken voor het bandgeluid. Het stel schrijft alle muziek en teksten, daar verandert de uitvoering verder niet veel aan.

Hoewel? Ik heb toch het idee dat Winterbane wat zwaarder (lager?) klinkt dan z'n voorgangers. En ook is het symfonische aspect vrijwel volledig verdwenen (uitgezonderd The Water Dancer en de lange afsluiter Blood On The Snow). Nog altijd klinkt de muziek herkenbaar als Frozen Crown, maar dan een wat zwaarder aangezette versie. Luister maar eens naar het opzwepende Crown Eternal, waarin de band echt helemaal los gaat. En waar Mondelli ook eens vocaal te horen is. Dat moment doet me bedenken dat een beetje vocale afwisseling zo af en toe best eens prettig is.

Voor de rest laat de band genoeg variatie horen. Up- en middentempo worden goed afgewisseld, en ook het gitaarwerk vliegt alle kanten op. Dat valt des te meer op nu de band consequent met twee gitaristen speelt. Een goede zet wat mij betreft. Hoewel er geen enkel slecht nummer staat op Winterbane, zijn Crown Eternal en Blood On The Snow voor mij wel de uitschieters. Ook opvallend is de Judas Priest cover Night Crawler, die na een aarzelend begin toch goed uitpakt.

Frozen Crown heeft - denk ik - voor zichzelf een route uitgestippeld, en houdt daar aan vast. Per album klinkt de band meer gevarieerd en eigentijds. Het stapsgewijs loslaten van het symfonische aspect en de nadruk meer leggen op gitaar en een moderne sound beschouw ik zelf als een vooruitgang. Deze band brengt voor Italiaanse begrippen a-typische power metal (vooral niet over the top) en juist dat lijkt me een sterk pluspunt.

Giada “Jade” Etro - vocals

Federico Mondelli - vocals, guitars, keyboards

Fabiola Bellomo - guitars

Francesco Zof - bass

Niso Tomasini - drums