Loading...

Furnace - Dark Vistas

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-11-2020

Tracklist

01. Suburban Nightmare
02. The Other Ones
03. The Calling
04. Yog-Sothoth (The Key and the Gateway)
05. 94 Bloch Lane
06. Trapped
07. A Journey through Dark Vistas
08. Escape
09. From the Blackest Void
10. Eve of Triumph
11. Another Ending

Wat als Paradise Lost, Deceased en een willekeurige Zweedse death metal band naar keuze samenkwamen voor een volledig, verhalend album? Dan heb je Dark Vistas, het tweede album van Furnace. Het eerste album heette Black Stone Church, en zo heette deze band eerst ook; dat alles is aan me voorbij gegaan, en laat ik ook voor wat het is.

Normaal gesproken draag ik de vele releases van de Zweedse alleskunner en bezig bijtje Rogga Johansson een warm hart toe. Altijd draagt zijn muziek het stempel van de buzzsaw-gerichte old school death met verve, en is op de kwaliteit daarvan nauwelijks iets aan te merken. Juist op het moment dat hij daarvan wil afwijken lijkt het fout te gaan, of in elk geval het resultaat tegen te vallen.

Op Dark Vistas laat Johansson zich van z'n meest melodieuze kant horen, en heeft blijkbaar de wens te experimenteren met muziek die neigt naar gothic metal. Kort maar krachtig: dat hoeft voor mij niet. De melodieuze grooves die zoals zo vaak de hoofdmoot voor Johansson's muziek vormen, worden hier nog verder uitgediept, en begeleid door bijna dansbare ritmes. De pakkende gitaarleads en de algehele sfeer doen denken aan de new wave / gothic scene van de jaren '80. Zoals bijvoorbeeld opener Suburban Nightmare en 94 Bloch Lane laten horen.

Dat blijkt dus bij vlagen ook de bedoeling. Maar de combinatie met de muzikale basis van de old school death levert wat mij betreft een ambivalent resultaat op. Denk je bij genoemde tracks de grunts even weg, dan blijft er nog weinig over dat met death metal te maken heeft. En het is natuurlijk een kwestie van smaak of je dat resultaat weet te waarderen of niet.

Ik vind veel nummers op zich wel okay, maar de combinatie van old school death metal met gothic / new wave-invloeden werkt voor mij niet blijkbaar. Ik vind de muziek dan te klinisch klinken om nog smerig of rauw te zijn; en de grunts op veel momenten ook niet echt bij de muziek passen. Ik heb besloten Dark Vistas een poosje aan de kant te leggen en het later nog eens te proberen. Na de eerste paar luisterbeurten pakt het album me namelijk totaal niet. Dat vind ik jammer, want ik heb Johansson hoog zitten.

Peter Svensson - Bass, Vocals

Lars Demoké - Drums

Rogga Johansson - Vocals, Guitars