Loading...

Garoted - Bewitchment Of The Dark Ages

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-08-2023

Tracklist

01. Infernal Death's Majesty
02. Black Canticle of Horror
03. Rites of Sinister Defilement
04. Pestiferous
05. Khaos Soul Pandemonium
06. Arcane Shadow Idolatry
07. Unfathomable Manifestation
08. Harkening to the Age of Blood & Plague

Al meer dan een decennium baant Garoted (uit Kansas, VS) z'n eigen weg in de death metal underground. Hoewel hun naam misschien niet zo bekend is als sommige van hun leeftijds- en genre-genoten sinds de band standvastig onafhankelijk (lees: underground) is gebleven en hun muziek tot nu toe alleen heeft uitgebracht, hebben ze nog steeds erkenning verdiend onder echte liefhebbers van het genre die op zoek zijn naar de meest extreme vormen van doodsmetaal. Met drie volledige albums en verschillende EP's en demo's in de bagage, heeft Garoted gestaag een reputatie opgebouwd als leveranciers van intense en compromisloze death metal.

Nu, met hun vierde album Bewitchment Of The Dark Ages, is het duidelijk dat Garoted z'n potentieel nog verder heeft opgedreven en een belangrijke mijlpaal heeft gecreëerd in de evolutie van de band. Zes jaar na het laatste album Abyssal Blood Sacrifices en met nieuwe zanger Devo aan het roer, toont het nieuwe album het hernieuwde gevoel van demonische energie en vastberadenheid van de band. De acht helse nummers op Bewitchment Of The Dark Ages zijn een woeste death metal-aanval met gitaarwerk dat een uitbarsting is van zinderende riffs. De drums zijn een storm van niet aflatende kracht en halsbrekende ritmes. Bovendien zit de zang met dodelijke strakke precisie maar met behoud van de rauwe, oer-essentie alsof ze uit de keel van een of ander hels beest zijn gerukt.

De muziek van Garoted is altijd veeleisend geweest op het gebied van snelheid en technische details, maar met dit nieuwe album hebben ze de lat voor zichzelf nog hoger gelegd. Snelheid en techniek zijn dan ook niet het einddoel, maar de tools om de intensiteit van het geluid van de band te bereiken. Ze zijn een bewijs van de vaardigheden en toewijding die resulteren in het vermogen van de band om gewelddadige muziek te maken die zowel woest instinctief als cerebraal is. Dit is geen zinloze chaos, dit is gecontroleerde agressie overspoeld met helse godslastering, geslepen tot een vlijmscherp randje.

Voor degenen die Garoted al langer volgen is Bewitchment Of The Dark Ages het hoogtepunt van jaren van hard werken en toewijding. Het herinnert ons eraan dat de meest lonende muziek vaak de soort is die underground blijft, gekoesterd door een toegewijde groep fans. Voor mensen (zoals ikzelf) die de band nu pas ontdekken, is dit album een perfect instapmoment. Het is een intentieverklaring dat deze band een kracht is geworden om rekening mee te houden in de wereld van death metal zonder zijn roots en onwrikbare mentaliteit te verraden.

Devo - Vocals

Drew Frerking - Guitars

Jonathan Tennant - Bass

Nolan Weber - Drums