Loading...

Gemini Syndrome - 3rd Degree - The Raising

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-10-2021

Tracklist

01. Reintegration
02. IDK
03. Die With Me
04. Baptized In Fire
05. Children of the Sun
06. Abandoned
07. Broken Reflection
08. Sum Quod Eris
09. Best of Me
10. Absolution
11. Hold the Line
12. Where We Started From
13. Fiat Lux

Het Amerikaanse Gemini Syndrome is in de loop van de afgelopen jaren hier wel een paar keer voorbij gekomen met wat video's, maar tot een bespreking is het nog nooit gekomen. De band is opgericht in 2010, 3rd Degree - The Raising is logischerwijs hun derde album. Opvallende naam is voor mij die van gitarist Miguel Rascón (Meegs) van voorheen Coal Chamber, die voor dit album tot de band is toegetreden.

Met het noemen van die namen kom ik ook meteen in de buurt van een genre-omschrijving voor Gemini Syndrome: de band brengt met vette grooves doorspekte nu metal. Of misschien moet ik zeggen een moderne variant van nu metal, juist vanwege dat groove-aspect. Deze metal klinkt bovenal eigentijds, strak geproduceerd, en zoals veel moderne releases tot in de puntjes doordacht. Ja, dat haalt misschien wat van de spontaniteit, de natuurlijke vibe, van de muziek weg, maar dat compenseert Gemini Syndrome - op de eerste helft van het album! - met sterke composities.

De nummers zitten goed in elkaar, zijn dynamisch qua tempo en sfeer, en laten zich gemakkelijk wegluisteren. Er worden aardig wat elektronische effecten ingezet om de atmosfeer weer te geven, maar dat stoort me niet echt. Ik erger me bij momenten wel aan de enorm vervormde vocalen, maar ja, dat zal (ook) wel bij deze vorm van metal horen. Kom tegenwoordig nog maar eens om een goede zanger, zoals we die in de klassiekere metal-soorten wel hadden. Ik ben wel benieuwd hoe zo'n band dit in een live-situatie oplost.

Tegen het einde van het album, of eigenlijk al halverwege, haak ik serieus af. Vooraf gegaan door intermezzo Sum Quod Eris krijgen we met Best Of Me, Hold The Line en Where We Started From maar liefst drie ballad-achtige tracks vlak achter elkaar voorgeschoteld, voordat het vrijwel volledig elektronische outro Fiat Lux het album op voor mij onbevredigende wijze afsluit.

Gemini Syndrome maakt op 3rd Degree - The Raising een sterke start door middel van een paar krachtige moderne metal-composities. Deze nooit echt heavy stijl doet het in de Verenigde Staten over het algemeen goed, vanwege het mainstream karakter van veel nummers, en melodieuze refreintjes zowat verplicht lijken. Maar wat er vanaf Sum Quod Eris voorbij komt, daar kan ik niet zo veel mee. Ik verwacht niet dat deze band in Europa heel populair gaat worden. Daar kan zelfs het wel kneiterharde (buiten de refreinen dan) IDK ook niks aan veranderen.

Aaron Nordstrom - vocals

Brian Steele Medina - drums

Alessandro Paveri - bass

Miguel "Meegs" Rascón - guitars