Loading...

Ghøstkid - Ghøstkid

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-11-2020

Tracklist

01. Føøl
02. Start a Fight
03. Sharks
04. Drty
05. This is nøt Høllywøød [ft. Timi Hendrix]
06. Yøu & I
07. Supernøva [ft. Marcus Bischoff]
08. Crøwn [ft. Mille Petrozza]
09. Cøld Wørld
10. Zerø
11. This is nøt Høllywøød [ft. Johnny 3 Tears]

Ghøstkid is de nieuwe band van Sebastian Biesler die tot voor de EP MMXX een deel van de vocale invulling bij Eskimo Callboy verzorgde. Hij verliet die band om vervolgens Ghøstkid op te starten. Ongeveer tegelijkertijd kwam er een einde aan de eveneens uit Duitsland afkomstige metalcoreband To The Rats And Wolves. Hun gitarist Danny Güldener en bassist Stanislaw Czywil voegden zich vervolgens bij Biesler, waarmee de contouren van Ghøstkid steeds duidelijker vorm kregen. Grappig is ook nog dat zanger Nico van voorheen To The Rats And Wolves de plek van Biesler bij Eskimo Callboy heeft overgenomen.

Ik leg de verbanden met met name Eskimo Callboy niet voor niets, want de muzikale insteek van Ghøstkid is grotendeels overeenkomstig: afwisselend pakkende en moddervette metalcore, met de nadrukkelijke inbreng van electronica. Al is het apres-ski-gehalte bij Eskimo Callboy een stuk hoger; Ghøstkid musiceert een stuk 'serieuzer'.

Opener Føøl zet meteen de toon. Screams en cleane zang wisselen elkaar af, net als opzwepende en melodieuze momenten. De te gemaakte, toegevoegde 'whoo hoo hoo hoo' doet me net iets te veel denken aan de emo van een Thirty Seconds To Mars, een band die constant zo'n zelfde geintje uithaalt. Dat haalt het niveau wat mij betreft echt naar beneden.

Beter uitgevoerd vind ik het oprecht klinkende opgefokte karakter van Start A Fight. Natuurlijk vraagt zo'n titel om een agressieve aanpak, nou, die zul je krijgen ook. De fragmenten met hiphop-achtige vocalen komen goed over. Ook Drty is een sterke track in z'n energieke en afwisselende aanpak. In de basis rechttoe rechtaan swingend, maar het nummer bevat een paar verrassende twists. Yøu & I is een sterke compositie, die niet voor niets als single naar voren is gebracht.

Supernøva en Crøwn mogen beiden gelden als de wat zwaardere nummers van het album, al dan niet toevallig allebei met serieuze gastbijdragen (van respectievelijk Marcus Bischoff en Mille Petrozza). Grappig is ook dat de band er voor gekozen heeft om een nummer in twee verschillende uitvoeringen op het album te zetten. This Is Nøt Høllywøød overtuigt me echter twee keer maar half, bovendien vind ik het onderscheid tussen beide tracks minimaal, waardoor dus een van de twee overbodig is. De Linkin Park-kloon Sharks vind ik niet sterk; het ingetogen, waarschijnlijk 'gevoelig' bedoelde Cøld Wørld slaat de plank mis wat mij betreft, en vind ik hier echt niet passen.

Onder de streep beschouwd heeft Duitsland er weer een leuke metalcoreband bij. De ervaring van de leden zorgt voor degelijke composities en een uitgekiende muzikale koers. Ik erken de kwaliteiten, maar ik heb niet zo veel met deze muziek. Te klinisch, te weinig voelbare atmosfeer. Achteraf vind ik de vergelijking met Eskimo Callboy toch minder passend, die band kon ik om de over the top feest-aanpak toch beter waarderen. Ghøstkid is serieuzer, en eigenlijk ook gewoon 'beter'. Maar daarom niet per se eenvoudiger te behappen of meer aantrekkelijk.

Sebastian Biesler - vocals

Danny Güldener - guitar

Stanislaw Czywil - bass

Steve Joakim - drums