Loading...

Gods Forsaken - Smells Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2019

Tracklist

01. Smells of death
02. They Crawl
03. From the inside they came
04. Into the pit we shall gather
05. The Process of Death
06. Dead And Buried
07. The Dead Laughed
08. Birth Of Insanity
09. The Curse Of Matul

"Mama, this cloth, it smells of death"

In 2017 presenteerde het all-star-gezelschap Gods Forsaken zich met debuutalbum In A Pitch Black Grave. Toen nog als trio werd een album in elkaar gesleuteld dat bol stond van de Zweedse old school death, zo herkenbaar en authentiek. Inmiddels hebben de heren Helgetun (drummer en producer met vaste partner in crime Rogga Johansson), Biazzi (gitaar, Just Before Dawn, Blood Mortized) en brulboei Petterson (Ashcloud, Heads for the Dead, Henry Kane, Just Before Dawn, Nattravnen, Ursinne, Wombbath) gezelschap gekregen van nog een tweetal zwaargewichten uit de scene. Gustav Myrin (ook Just Before Dawn en Blood Mortized) is toegetreden als leadgitarist, terwijl ook Nederlandse inbreng te bespeuren valt, in de vorm van Alwin Zuur (Asphyx, Grand Supreme Blood Court) die hier als extra gitarist de snaren beroert. Met het 'superband-gehalte' zit het hier dus nog steeds wel goed.

Allereerst wil ik fictieve bonuspunten uitdelen voor de achterliggende thematiek van dit album, die overigens ook de albumtitel verklaart. Bovenstaande quote is afkomstig uit een oude, foute, Italiaanse zombiefilm, internationaal bekend onder de titels Burial Ground (vandaar de Engelstalige quote; de oorspronkelijke Italiaanse filmtitel is Le Notti Del Terrore) of Zombi 3. Ik zou graag uitweiden over deze geweldige film, maar daar zit ik hier niet voor. Wel vind ik deze achtergrond relevant voor de enorm smerige muziek die Gods Forsaken laat horen, en die me navenant goed bevalt. Daarnaast refereert ook de instrumentale afsluiter The Curse Of Matul aan hetzelfde filmgenre; het is namelijk een alternatieve / death metal-uitvoering van de themasong van Zombi 2, van cult-regisseur Lucio Fulci.

En dan moet ik het ook nog over de muziek gaan hebben geloof ik; en dat kan ironisch genoeg een stuk korter. Al kan ik dan ook niet om de verwijzingen met de horrorfilms heen. Smells Of Death is voer voor de pure, old school liefhebber van het authentieke Zweedse doodsmetaal. Smerig, zompig, vuig, gewoon alles wat vies is klinkt door in het geluid van Gods Forsaken. Dit wordt versterkt door samples van genoemde films; daarnaast verwijzen ook de songtitels (They Crawl, From The Inside They Came) direct naar die films.

Wat muziek en films gemeen hebben is het gebrek aan een eigen smoel, originaliteit. Net als de smerigheid natuurlijk, want wat klinkt vooral het gitaargeluid hier verrukkelijk vies! Al mag de rauwe strot van Petterson er natuurlijk ook wezen. Ik waardeer het echt dat ervaren muzikanten zo veel lol hebben in een project als dit. Ik wil ook absoluut niks afdoen aan de kwaliteiten die de heren zowel als componisten als muzikanten hier laten horen; daar is echt helemaal niks mis mee. Maar ja, deze zagend-gitaargeluid-metal, voorzien van volvette grooves en oomta-oomta-drumwerk hebben we natuurlijk al zo veel vaker gehoord.

Desalniettemin zal de ware liefhebber van ouderwetse horror-death metal zich niet laten weerhouden door mijn azijn-gezeik. En misschien nog wel terecht ook, want Smells Of Death is gewoon een degelijk, goed album. Dat je daar in dit genre mee wordt dood gegooid weten de hier aanwezige heren als geen ander; ze zijn er met hun vele bands immers zelf mede verantwoordelijk voor. Het is de overeenkomstige gruizige sfeer die mij zo in deze muziek aantrekt, verslavend bijna, dus ik blijf ook gewoon luisteren!

Brynjar Helgetun - drums

Anders Biazzi - gitaar, bas

Jonny Pettersson - zang

Gustav Myrin - gitaar

Alwin Zuur - gitaar