Loading...

Golgotha - Remembering The Past - Writing The Future

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-03-2021

Tracklist

01. Don't Waste Your Life
02. Helpless
03. I Am Lost
04. Elemental Changes
05. Lonely

Op zoek naar meer over Golgotha dien ik eerst te bepalen welke ik moet hebben, er zijn wereldwijd al gauw een band of twintig te vinden met deze naam. Ik ga het hier hebben over de Spaanse doom metalband die oorspronkelijk al in 1992 is opgericht, maar ook twee periodes van inactiviteit kende. Dat verklaart de karige discografie die in bijna dertig jaar tijd is opgebouwd. Mijn beperkte kennismaking met deze band vond in 2019 plaats, toen ik op youtube wat video's tegenkwam van het toenmalige actuele album Erasing The Past. Dat was hun vierde langspeler, voorganger New Life dateerde van 2005 - ik bedoel maar. Eerder deze maand verscheen een nieuwe EP, Remembering The Past - Writing The Future, waardoor ik me wat meer in Golgotha ben gaan verdiepen.

De sound van Golgotha is terug te leiden naar de periode waarin de band ontstaan is. Begin jaren '90 vierden immers ook de 'Peaceville three' hoogtij, en daar heeft Golgotha toch aardig de muzikale mosterd vandaan. Met name Paradise Lost (die heerlijk waaierende gitaarpartijen!) klinkt voor mij als invloed uitermate herkenbaar, waarbij Golgotha ook de gothic-kaart op tafel gooit. Luister maar eens naar Helpless en I Am Lost, waar nadrukkelijk atmosferisch toetsenwerk wordt ingezet. Al had Don’t Waste Your Life ook best op een Paradise Lost album kunnen staan. Grunt en cleane zang wisselen elkaar prima af, terwijl de sobere productie de muziek goed tot z'n recht laat komen.

Elemental Changes doet iets meer denken aan de atmosferische death metal van bands als Katatonia, Draconian, October Tide en Swallow The Sun - om maar even een idee te geven. Ietwat zweverig, maar wel zeer stijlvol, voorzien van een heftige grunt over de bezwerende gitaarlijnen. Dit klinkt vooral heerlijk melancholisch, waarbij de breder ingezette toetsen naar het einde toe goed werken. De lange afsluiter Lonely gooit het dan weer over de melodieuze doom/death-tour, met zware gitaaraanslagen en een woeste grunt, op een bedje van bijna groovende ritmes van de ingetogen trommelaar, en - opnieuw - zeer atmosferische toetsen.

Luisterend naar Remembering The Past - Writing The Future bedenk ik me zo af en toe: hier had ik echt al wel eerder, meer van willen horen. Natuurlijk maak ik de inhaalslag naar voorgaand werk. Belangrijker vind ik echter om vooruit te kijken: gaat Golgotha eens wat vaker zulke kwaliteitsvolle albums of voor mijn part singles of EP's uitbrengen? Ik ben er helemaal klaar voor!

Vicente J. Paya - Guitars

Amon López - Vocals

Tomeu Crespí - Drums

Andrew Spinosa - Bass

Samuel Morales - Guitars