Loading...

Gomorra - Divine Judgement

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-06-2020

Tracklist

01. Canaan
02. Gomorra
03. Flames Of Death
04. Hope For The Righteous
05. Out Of Control
06. Brother We're Damned
07. The City Must Fall
08. Children Of The Land
09. Cleansing Fire
10. Angels Amongst Us
11. Never Look Back

Deze Gomorra (er liepen er in Duitsland nog een paar rond, zelfs ook ooit even een Nederlandse) is een nieuwe naam in het internationale metal-circuit, maar de band is verre van nieuw. Eerder is deze te beschouwen als een voortzetting van Gonoreas (2000-2019) en daarvoor weer The Gonorrheas (1994-2000). Spilfiguur in Gomorra is gitarist Damir Eskić, die we dan weer kunnen kennen als nieuwe (live-)gitarist van Destruction, hetgeen door label en promotor dan ook vetgedrukt in de promotekst vermeld wordt. Onder de nieuwe naam bestaat de band sinds 2019, Divine Judgement is het eerste album. Waarbij ik direct moet vermelden dat ik Gonoreas (nog) niet echt ken(de).

De raakvlakken met Destruction zijn zijdelings aanwezig, al speelt Gomorra eerder heavy / power metal dan thrash, al zijn invloeden van die laatste zeker terug te horen. Iced Earth is wel een band waar ik ter vergelijking aan moet denken, ook die band maakt heavy metal met een stevige en vlotte ondertoon; heavy en toch toegankelijk. Bij nummers als Hope For The Righteous, Out Of Control en vooral The City Must Fall moet ik echter nadrukkelijk aan Crimson Glory denken. Dat ligt ook wel een beetje in hetzelfde straatje natuurlijk, maar dan zonder de thrash-invloeden.

Uiteraard ligt er veel nadruk op het inderdaad sterk uitgevoerde gitaarwerk, al vind ik de zang ook sterk hier. Zeker het ijle gegil en de hoge uithalen vallen op, maar zijn uitstekend verzorgd en passen goed bij de muziek. Ook op de kraakheldere en toch stevige productie is helemaal niks aan te merken, net als de sterke muzikale invulling een genot voor de liefhebbende oortjes.

Aan het begin van het album vind ik Flames Of Death direct een sterk nummer. Flitsend gitaarwerk en een pakkend refrein doen hier hun werk om de luisteraar op diverse fronten te overtuigen. En dat werkt wat mij betreft. De herkenbaarheidsfactor - waar heb ik dit eerder gehoord? - is weliswaar groot, maar op concreet jatwerk is Gomorra geen seconde te betrappen. Gaandeweg het album zal me blijken dat er echt geen slecht nummer op staat.

Metal-liefhebbers die uit de voeten kunnen met genoemde voorbeelden (Crimson Glory-fans moeten echt eens luisteren) en een vertrouwd klinkende heavy (met de nadruk op heavy) metal-stijl mogen Gomorra zeker eens checken. Ik vind Divine Judgement in elk geval een erg leuk album, dat me juist door die stijl wel erg aan de jaren '80 doet denken. Niks mis mee!

Nico Ardüser - Bass

Stefan Hösli - Drums

Dominic Blum - Guitars

Damir Eskić - Guitars

Jonas Ambühl - Vocals