Loading...

Goom - Solar Motel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2015

Tracklist

01. Universal Evils
02. Broke the Mold
03. King Instigator
04. Ison
05. Who's Your God
06. Never Trust a Pretty Face
07. Black and White
08. Just Like Rats
09. UBV-76
10. Lend Me Your Blood
11. Battles Frozen
12. River Runs Dry

Men neme: twee delen Zeus, en een deel Astrosoniq. Het resultaat: Goom - hoe spreek je dat uit eigenlijk? Dit is een powertrio dat dus bestaat uit ervaren muzikanten die een lekkere vette pot stoner uit de spreekwoordelijke mouwen schudden. De bandleden kenden elkaar al van de single Zero die Zeus en Astrosoniq letterlijk deelden, en speelden ook al op elkaars cd-presentatie.

Met zwaar gitaarwerk, dikke riffs, een ronkende en groovende bas en beukende drums ontstaat een lekkere lompe geluidsmuur die de liefhebbers van genoemde en aanverwante bands absoluut zal aanspreken. Blindelings. Het debuutalbum Solar Motel verscheen op 1 april (nee, echt geen grap) in fysieke vorm, voor de digitale release staat (vandaag!) 16 april in de agenda. Vanavond zal dan ook het album gepresenteerd gaan worden in De Groene Engel in Oss, met Karma To Burn als special guest.

Hoewel ik Goom nadrukkelijk voorstel als stonerband hebben de heren wel wat meer invloeden in de muziek gestopt. De logge riffs voeren weliswaar met regelmaat de boventoon, maar minstens even vaak is een meer algemeen en/of gevoeliger rockgeluid te horen. Denk een beetje in de richting van grunge, dat is dan vooral te danken aan het soulvolle stemgeluid van de voormalige Astrosoniq-frontman Erik de Vocht. Een fraai tegenwicht ten opzichte van de beukende instrumentalisten.

Spannende momentjes zijn ingebouwd middels de instrumentale intermezzo's Ison en UBV-76, terwijl een nummer als Lend Me Your Blood de gemoederen een beetje tot bedaren weet te brengen. Gaandeweg het album wel nodig ook, want na het stevig groovende begin, met bijvoorbeeld opener Universal Evils en Who's Your God, zou de niet specifieke stoner liefhebber wel eens behoefte kunnen hebben aan wat afwisseling.

Goom houdt het evenwicht goed in de gaten, en weet uiteindelijk een aardig gebied van het ruime begrip rock te bestrijken. Mede met dank aan de lome afsluiter Rivers Run Dry, waarin ook de nodige bluesinvloeden verstopt zitten. Solar Motal is kortom een zeer prettig beluisterbaar album waar de liefhebber met brede interesse in de steviger rockmuziek zeker plezier aan zal beleven. Wat mij persoonlijk betreft zijn het vooral de - gelukkig veelvuldig aanwezige - vette riffs en groovende ritmesectie die mij op de repeatknop doen drukken.

Roy Jansen - gitaar, zang

Paul Jansen - drums

Erik de Vocht - zang, bas