Loading...

Goregäng - Long Live The Grime

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-07-2021

Tracklist

01. Born. Slave. Death.
02. Pernicious Thief
03. Long Live The Grime
04. Farm The Mother
05. Electric Head Part 1 (The Agony) [White Zombie cover]
06. A Cavity In Reality - Intro [Live]
07. False Flags [Live]
08. Plague Of Hammers [Live]
09. Cathedral Of Chemicals [Live]

Goregäng is in 2016 opgericht door het Amerikaanse duo Jeramie Kling en Taylor Nordberg, twee muzikanten die al wat jaartjes meedraaien in de scene. Zo zijn ze beide tegenwoordig actief in Ribspreader, Dritt Skit, Infernaeon, speelden ze in het verleden samen in de live-band van Gus G. maar ook in de heropgerichte versie van Wombbath sinds 2014. Daarnaast speelde Nordberg nog even basgitaar bij Soilwork, en speelt Kling drums in de huidige uitvoering van Venom Inc.

Overigens wisselen de beide heren in hun diverse bands verschillende instrumenten af. Net zo afwisselend als het bespelen van de instrumenten is het verschil in subgenres dat ze spelen in die bands. Met Goregäng is het echter de onvervalste, zeer herkenbare mix van old school death metal en crust (punk) die we krijgen voorgeschoteld. Op debuutalbum Neon Graves (2019) werden er twaalf nummers in 34 minuten tijd in een straf tempo doorheen gerost. Nu in 2021 is het de beurt aan een veredelde EP, met als titel Long Live The Grime. Deze bestaat uit vier nieuwe eigen composities, een White Zombie cover, en vier live-tracks - van vier nummers van Neon Graves.

In de vier nieuwe nummers leeft het duo zich vooral uit op groovende old school death, je weet wel, met dat kettingzaag-gitaargeluid. Het is heerlijk swingende metal, die lekker gemakkelijk naar binnen glijdt, en hier wordt afgewisseld met tragere dreigende passages. Opener Born. Slave. Death. en Farm The Mother zijn daar goede voorbeelden van; dit is de muziek waar ik echt gek op ben. Pernicious Thief laat iets meer van de crust-roots horen die Goregäng ook in zich heeft. Kort maar krachtig en lekker beukend, deze had zo op het debuutalbum gekund.

Ik denk dat titelnummer mijn favorietje is van de vier. Deze herbergt de beste combinatie van stomende grooves en dreiging in zich, naast - ook nog - een stiekem melodieus gitaarlijntje dat constant meeloopt. Lekker hoor! Een cover van de industrial metal-act White Zombie verwacht je hier misschien niet direct, maar blijkt in de Goregäng-uitvoering prima te passen. Met stampende ritmes en een verdwaald sample-tje wordt het origineel eer aangedaan, terwijl er tegelijkertijd toch echt wel een eigen versie van gemaakt wordt. Deze is dus echt minder noisy en meer metal vergeleken met het origineel.

Ik heb geen idee in wat voor bezetting de overige vier tracks zijn opgenomen, en of het ook echte live-opnames betreft. Er is niks te vinden over waar en wanneer de vier live-tracks zouden zijn opgenomen. De setting - met hoorbaar publiek - werkt in elk geval wel, al worden de drie live-nummers (voorafgegaan door het intro) behoorlijk plichtsgetrouw gespeeld. Daarmee bedoel ik dat ik bijna geen verschil hoor met de versies van het album, en er niet echt sprake lijkt van enige spontaniteit. Ook hier blijft Cathedral Of Chemicals een van m'n favorieten.

Ik denk dat Long Live The Grime als kennismaking met Goregäng het heel goed zou doen. Ken je het debuutalbum echter al, dan valt deze EP misschien wat tegen.

Taylor Nordberg - drums

Jeramie Kling - gitaar, zang