Loading...

Goregäng - Neon Graves

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-06-2019

Tracklist

01. A Cavity in Reality
02. False Flags
03. Cathedral of Chemicals
04. Silence is Consent
05. Spray of Teeth
06. Feeble-minded Rash
07. Neon Graves
08. Plague of Hammers
09. Goregäng
10. Weightless Sentinels
11. Putrid Judgement
12. This Era of Human

Goregäng is in 2016 opgericht door het Amerikaanse duo Jeramie Kling en Taylor Nordberg, twee muzikanten die al wat jaartjes meedraaien in de scene. Zo zijn ze beide tegenwoordig actief in Ribspreader, Dritt Skit, Infernaeon, speelden ze in het verleden samen in de live-band van Gus G. maar ook in de heropgerichte versie van Wombbath sinds 2014. Daarnaast speelde Nordberg nog even basgitaar bij Soilwork, en speelt Kling drums in de huidige uitvoering van Venom Inc.

Overigens wisselen de beide heren in hun diverse bands verschillende instrumenten af. Net zo afwisselend als het bespelen van de instrumenten is het verschil in subgenres dat ze spelen in die bands. Met Goregäng is het echter de onvervalste, zeer herkenbare mix van old school death metal en crust (punk) die we krijgen voorgeschoteld. Twaalf nummers in 34 minuten tijd worden er op debuutalbum Neon Graves in een straf tempo doorheen gerost.

Deze afwisseling tussen het rauwe van de punk en de groove van de oude death metal is weliswaar verre van nieuw, maar wordt door het duo wel verdomd lekker uitgevoerd; en bevat bovendien die heerlijke authentieke verrotte atmosfeer. Waarbij - wat mij betreft gelukkig - wel de nadruk ligt op de death metal-kant. Punk dient puur als invloed, en is terug te horen in de korte duur, snelheid en relatieve eenvoud van de meeste tracks, waarvan de basis vrijwel altijd gevormd wordt door een opeenstapeling van riffs en het groovende tempo. Met niet te vergeten dat schurende, zagende gitaargeluid als voorname aantrekkingskracht.

Hoewel in compositorisch opzicht de lat niet overdreven hoog ligt, glijden de diverse tracks moeiteloos naar binnen. Enerzijds is deze muziek is mij zo vertrouwd, anderzijds is het zo ook gemaakt om de verslavende groove met gepaste dwang en een vleugje overdonderingstactiek naar binnen te drukken. En geloof me: tegenspartelen heeft dan geen enkele zin meer. Tracks als Cathedral of Chemicals (heerlijk dreigend beginnetje), Spray Of Teeth, Goregäng (We Are Goregäng!) en Weightless Sentinels (stiekem melodietje) nestelen zich onverbiddelijk in je headbangende harses, om na het uitbrullen van onverstaanbare kreten van schijnbare euforie - of is het waanzin? - plaats te maken voor een volgende.

U begrijpt het al: voor de liefhebber van deze old school deathcrust kan Goregäng weinig verkeerd doen. Ik ga ook aan mezelf twijfelen op momenten dat ik tijdens het beluisteren meewarig wordt aangekeken door toevallige, onschuldige aanwezigen en/of passanten. Blijkbaar vertoon ik dan eigenaardige reacties of zo. Gelukkig interesseert me dat helemaal niks, en volhard ik in het aanbidden van deze authentieke muzieksoort. \m/

Taylor Nordberg - drums, bas, gitaar

Jeramie Kling - gitaar, zang