Loading...

Gravehuffer - Depart From So Much Evil [vinyl re-release]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-08-2023

Tracklist

01. Blueprint For An Early Grave
02. Slayberry
03. The Cryptid And The Iron Bird
04. Brainstorm
05. Go Murder Pray And Die
06. Depart From So Much Evil

Huh, alweer Gravehuffer? Depart From So Much Evil had ik een paar maanden geleden toch al besproken? Dat klopt. Maar nu word ik door een andere promoter gewezen op de vinylen heruitgave van het album. Niks extra's, maar wel de presentatie van een nieuwe video! Het gaat daarbij om het derde en laatste gedeelte van afsluiter en titelnummer Depart From So Much Evil. Het eerste deel Inferno was er al, nu is het dan de beurt aan Paradise. Misschien komt het tussenliggende stuk Purgatory ook nog eens? Voor de rest blijf ik bij wat ik eerder dit jaar schreef:

Traditioneel wordt metal gezien als een woestijn van homogeniteit, waarin van origine zelden een oase van originaliteit opduikt. Met dit in gedachten is de out-of-the-box stijl van Gravehuffer een verademing; of juist een luis in de pels in het geval je van de zeer conservatieve snit bent. Ik denk dat (de muziek van) Gravehuffer nog het best te vergelijken is met het monster van Frankenstein: het knip- en plakwerk waaruit de samengestelde delen bestaan, omvatten fragmenten van crust, punk, grindcore, thrash en death metal.

Blueprint For An Early Grave lijkt in eerste instantie een intro, voorzien van vocale samples en een groovende doom-death achtergrond. Precies halverwege slaat het plotseling om in grindcore-achtige, opgefokte agressieve metal. En precies die sfeer wordt wel even vastgehouden. Want Slayberry hakt voort met nog meer punk / grind-waanzin. De eenvormigheid dreigt toe te slaan wanneer ook The Cryptid And The Iron Bird in dezelfde gekkigheid lijkt te volharden. Maar zoals wel vaker bij Gravehuffer is niet alles wat het lijkt, en dus worden we hier getrakteerd op een min of meer ingetogen atmosferische middenstuk, in elk geval op een interessante opbouw.

Ook op Brainstorm overheerst de woede, maar is er tegelijkertijd plaats voor tempo- en sfeerwisselingen. Dat spreekt me in elk geval meer tot de verbeelding dan de eendimensionale grind / crust / core van Go Murder Pray And Die, dat me in de verte een beetje aan Carnivore doet denken.

De voorgaande compacte, dynamische nummers leiden naar het pièce de résistance van het album: titelnummer Depart From So Much Evil. Dit 22 minuten durende nummer is geschreven over Dante's La Divina Commedia. Reizen door nachtmerrie-achtige rijken, orkestratie, jammerende gitaren en donderende zwaarte manifesteren een angstaanjagende ontmoeting met monsters en demonen. Tja, als het dan toch afwisselend moet, dan maar zo. Maar evengoed hadden de heren Gravehuffer deze lange track in kortere composities kunnen uitvoeren, dat zou wat overzichtelijker geweest zijn, want uiteindelijk lijkt er niet echt sprake van 1 lange compositie.

Wat blijft zijn de diversiteit qua insteek, het element van verrassing, en daarmee de eigenzinnigheid van deze Amerikaanse band. Hou je van rauwe, agressieve maar ook duistere punk / hardcore-achtige metal, dan zit je met Gravehuffer's Depart From So Much Evil gebakken!

Travis McKenzie - vocals

Mike Jilge - bass

Ritchie Randall - guitars

Todd Morrison - drums