Loading...

Grief Circle - Weightless

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2023

Tracklist

01. Cursed
02. Hangman
03. Outward Spiral
04. Hollow
05. Weightless
06. Four Words

Grief Circle is een nog redelijk nieuwe band uit Polen, opgestart in 2021. De band is mede ontstaan na het uiteenvallen van de postmetal-band Forge Of Clouds. Ook zanger K-vass van Moanaa maakt deel uit van deze nieuwe band. Weightless is het debuutalbum, dat in oktober vorig jaar verscheen.

Weightless is een tergend emotionele reis door de leegte, om uiteindelijk niets, nooit en nergens te bereiken. Geheel in tegenstelling tot de titel van het album, wemelt deze zinloze escapade van enorme sonisch-zware krachten, die de luisteraar gedurende het hele album genadeloos in zijn greep houden, en slechts mondjesmaat momenten van rust geven. De band drijft tussen atmosferische stukjes stoner-doom, en verbrijzelende sludgy post-metal.

De dynamiek die dat oplevert houdt je als luisteraar nadrukkelijk bij de les. De woeste uitbarstingen zoals bijvoorbeeld in Hangman hoor je bij een eerste beluistering echt niet aankomen. Dat vind ik dus erg sterk gedaan. Outward Spiral heeft daarna een meer bedachtzame opbouw, maar zet net zo goed alle zintuigen op scherp. De composities hebben een speelduur van ruim zes minuten tot bijna tien, de muzikanten nemen dan ook ruimschoots de tijd voor de diverse spanningsbogen.

Daarmee blijft ook een in eerste instantie zich voortkabbelend nummer als Hollow intens spannend. Titelnummer Weightless begint vooral in vocaal opzicht bijzonder dreigend, dan nog begeleid door ingehouden gitaren, maar ook een al snel aanzwellende ritmesectie. Van daaruit regeert de zwaarte weer nadrukkelijk.

Weightless is een onheilspellend, stevig album, met een beklemmende dichtheid voor de luidere momenten en een sinistere somberheid voor veel van de zachtere passages. Die langzame, sjokkende zwaarte werkt goed op de meeste composities, waarvan ik het zojuist genoemde titelnummer een goed voorbeeld vind. Dat is dan ook een van mijn favorieten van het album.

Jonasz Plaskota - guitars

Filip Dąbrowski - bass

Jakub Hanusa - drums

Rafał Kwaśny - vocals