Loading...

Grim Fate - Emerging From The Crypt

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-05-2018

Tracklist

1. Decomposition
2. Dying World
3. Embracing Your Death
4. Emerging from the Crypt

Grim Fate is een Nederlandse (Friese) death metalband die vorig jaar is opgestart door gitarist Wim de Vries en zanger / bassist Pier Dijkstra. Al snel werd een eerste (de)compositie rijp genoeg bevonden om als demo te verschijnen (Decomposition), waarna in maart van dit jaar een eerste EP zich uit het diepe duister zou ontworstelen: Emerging From The Crypt. Deze kwam mede tot stand met de hulp van de bevriende muzikant Philippus Yntema, die hier verantwoordelijk is voor de programmering van de drumpartijen en de productie.

Het doel van het oorspronkelijke componerende duo was om hun eigen visie op duistere, doomy death metal te etaleren. Met deze eerste vier tracks (in eigen beheer opgenomen en digitaal verspreid) werd al vrij snel de aandacht getrokken van onder meer het Mexicaanse Chaos Records, dat staat te popelen om Emerging From The Crypt uit te gaan brengen. Inmiddels is trouwens Yntema als vast bandlid tot Grim Fate toegetreden.

Voordat we echter naar de toekomst gaan kijken, genieten we eerst nog even van de heerlijk stampende, grofkorrelige doom-death die negentien-en-halve minuut lang over ons wordt uitgestort. Meer nog dan de Zweedse stijl lijken de invloeden hier me afkomstig van de al even ouderwetse Finse school, omdat die death metal nog net wat grover en rauwer is dan die uit Zweden, waar de nadruk meer op groove en melodie ligt.

Laaggestemde gitaren, een onaards diepe putgrunt, een relatief onbewerkt klinkend geluid, zompigheid, een treurigmakende traagheid; allemaal termen die me te binnen schieten tijdens het beluisteren van Decomposition, het eerste (en oudste) nummer van de EP. Ik ben dan ook direct verkocht door dit vertrouwd smerig klinkende geluid. Dying World gaat op dezelfde dreinende toon en in de eveneens aardedonkere sferen verder, waarna Embracing Your Death voor een licht melodieuze opleving in de gitaarleads zorgt. Samen met de opgefokte mosh-stukjes net even die broodnodige afwisseling. Goed gedaan dus!

Het afsluitende titelnummer Emerging From The Crypt gaat dan weer op vertrouwd rottende voet verder, zij het dat dit nummer wat meer varieert in tempo; al blijft de intense triestheid de boventoon voeren. Ik moet eerlijk bekennen dat de naam Grim Fate me helemaal niks zei voordat ik deze promo onder de neus geschoven kreeg. Maar ik ben blij dat ik de band nu heb leren kennen, want de troosteloze doomdeath die ik hier krijg voorgeschoteld valt bij mij in het pulletje als een koude pilsener op deze warme dagen. Graag meer in de toekomst!

Pier Dijkstra - Bass, vocals

Wim de Vries - Guitars

Philippus Yntema - Drum programming