Loading...

Grim Fate / Putrevore - Split

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-04-2019

Tracklist

1. Putrevore - Titan Towers Submerged
2. Grim Fate - Untimely Demise

Niet voor het eerst is een holle stinkende crypte opengereten, waardoor de wereld een afschuwelijk schouwspel wordt van ronddolende geesten en hongerende gruwelen, die visioenen onthullen van etterende aftakeling en bloedstollende chaos. Ha leuk, een split single van een combinatie van twee bands die ik niet zo snel bij elkaar zou verwachten. Hoewel, het zijn beide twee old school bands met een voorliefde voor smerige death metal van de oude snit.

Putrevore is al sinds 2007 het bilaterale samenwerkingsverband van twee bezige bijtjes binnen de internationale death metal scene. Het gaat hier om de Zweed Rogga Johansson - jawel, daar is ie weer - en de Spaanse brulboei David Sánchez González aka Dave Rotten, die we kennen van Avulsed en Christ Denied, en als platenbaas van Xtreem Music. Grim Fate heeft inmiddels bij dat label getekend voor een debuutalbum, dat is mogelijk de connectie.

De bijdrage van Putrevore heet Titan Towers Submerged. We horen hier ouderwetse, vlot en bruut doorstampende death metal voorbijkomen, met het uit duizenden herkenbare laaggestemde gitaargebulder, afgewisseld met zowel groovende, als zwaar slepende sfeerpassages. In combinatie met de nog veel diepere, herkenbare putgrunt levert dit in elk geval een onaards donker sfeertje op, precies datgene waar deze muziek het van moet hebben. En daarnaast: lomp = lekker.

Grim Fate is een Nederlandse (Friese) death metalband die in 2017 is opgestart door gitarist Wim de Vries en bassist/vocalist Pier Dijkstra. Hun debuut EP Emerging From The Crypt kon op mijn warme bijval rekenen. Inmiddels is trouwens Philippus Yntema als vast bandlid tot Grim Fate toegetreden, al is zijn rol op deze single me niet helemaal duidelijk.

Hun Untimely Demise is een stuk trager dan het voorgaande nummer, Grim Fate gooit het dan ook op de meer doomy stijl van de old school death-richting. En precies dat vind ik zo'n gave muziek. Donker, dreigend, een onheilspellende sfeer: ik houd er van. Ook hier is het de ongehoord smerige doodsrochel die de aandacht trekt, al mogen ook de zwierige gitaarleads er zeker wezen. De afwisselend lomp beukende en groovende ritmesectie legt een onweerstaanbare basis, waar overheen de slepende riffs en de al genoemde zang voor een onbetwist smerige sfeer zorgen.

Ondanks het gebrek aan absolute originaliteit, een eigen smoel, werkt het bij mij wel (weer). Kwaliteit is ontegenzeglijk aanwezig, zowel bij de ervaren rotten als de relatieve nieuwkomers. Ik kijk dan ook uit naar het beloofde debuutalbum van Grim Fate!

Putrevore:

Rogga Johansson - gitaren, bas

Dave Rotten - zang

Brynjar Helgetun - drums

Grim Fate:

Wim de Vries - gitaren

Pier Dijkstra - bas, zang

Philippus Yntema